Gospodarstvo

Kada imate nešto za prodati uvijek će kapnuti neka kuna

Kroz svoje petnaestogodišnje životno iskustvo naučio je da najbolju cijenu i prodaju postiže ako prvi na tržnicu doveze neku vrstu povrća, ili na kraju sezone, kada ga većina nema, a kupci ga još traže.

Autor: 035portal Datum objave: 31.10.2017. u 07:59


Elektrotehničar Anđelko Šestić iz Nove Gradiške radio je prije Domovinskog rata u Tvornici alata i u jednoj vulkanizerskoj radnji, a nakon toga kao hrvatski branitelj 12 godina bio je djelatnik Hrvatske vojske. Nakon razvojačenja posvetio se proizvodnji povrća i u tom se poslu, kaže, pronašao u cijelosti, to ga ispunjava, piše Agroklub.com.

Još dok je bio u vojsci na nagovor prijatelja Dragana Sakača iz Ljupine, počeo je uzgajati krastavce kornišone u kooperaciji i mladi krumpir.
"Kada sam razvojačen 2003. godine, uz pomoć organizacije Spektra, koja je pomagala prelazak vojnika na civilni život, dobio sam 15 tisuća kuna bespovratnog novca, u konačnosti je to bilo zapravo 9 tisuća, i to uložio u podizanje prvog plastenika. Upustio sam se u proizvodnju o kojoj tada nisam puno znao“, priča o početku svoga puta u poljoprivredu ovaj 54-godišnji vojni umirovljenik. U učenju i svladavanju tehnologije proizvodnje i svega što se tiče povrća, najviše je koristio informacije sa interneta i, kako kaže, godinama uporno učio i na vlastitim greškama, što je, ističe teška, ponekad i skupa, ali i najbolja životna škola.

Proizvodi u plastenicima i na otvorenom

Proizvodnju povrća je organizirao u Medarima, u selu uz cestu Nova Gradiška - Okučani. Na imanju supruge Milke zemlja kvalitetna i bilo mu je žao da stoji neobrađena i zapuštena. Budući da je još kao dječak uz roditelje stekao nekakve radne navike u poljoprivredi, privukao ga je miris zemlje na selo. 

Postupno sam širio proizvodnju, ulagao koliko sam mogao i sada u 4 plastenika imam oko 600 četvornih metara plasteničke proizvodnje, a vanjske proizvodnja na otvorenom oko 6 tisuća četvornih metara. Proizvodim sve povrće koje se može prodati: papriku, rajčicu, salatu, luk, češnjak, mahune, špinat, lubenice, dinje, kupus, kelj, cvjetaču, brokulu... Najveće količine povrća prodam na novogradiškoj tržnici gdje imam stalne kupce, a kada imam tržnih viškova prodajem i na veliko otkupljivačima po nešto nižim cijenama“, priča Anđelko dok u automobil unosi kartonske kutije sa lijepim plodovima paprike roge, babure i "paradajzare" koje je pripremio za prodaju.
Kaže da je proizvodnju podredio zahtjevima tržišta i da je paprika koju sada bere sadio u kasnim rokovima sjetve u srpnju i kolovozu. Sretan je što je jesen bila topla, pa i ovih dana bere kvalitetne plodove.

Ili prvi u rano proljeće ili posljednji i kasnu jesen

"Jedno od pravila u ovom poslu je: morate biti ili prvi ili zadnji na tržnici sa svojim proizvodima. Kada se u punoj sezoni nudi puno povrća, onda je svima problem prodati. Kroz svoje petnaestogodišnje životno iskustvo naučio sam da najbolju cijenu i prodaju postižem ako prvi na tržnicu dovezem neku vrstu povrća, ili na kraju sezone, kada ga većina nema, a kupci ga još traže. U kompjutoru sam si složio nekakve svoje tablice i kalendare prodaje pojedinih vrsta, a tome sam podredio i vrijeme sadnje, tako da povrća imam u najranije proljeće, ali i u kasnu jesen. Ja svojima u kući kažem da je najbitnije da uvijek imate nešto za prodati, uvijek će kapnuti neka kuna“, kaže Anđelko, za kojeg susjedi kažu da je vrlo vrijedan čovjek, da najveći dio provodi radeći u svojim plastenicima i u vrtu.

Toga dana kada sam ga posjetio Anđelko je ispred plastenika pripremio površinu sa crnim folijama za sadnju salate na otvorenom. Kaže, lani su mu uspjele zimske sorte koje je posadio na otvorenom u prosincu jer ih je visoki snijeg sačuvao od izmrzavanja kada su bile najniže temperature. Nada da će tako biti i ove godine.

Povrće zahtijeva puno fizičkog rada

"Od početka kad sam krenuo u ovaj posao svakodnevno vodim evidenciju najnižih i najviših dnevnih temperatura i druge podatke o vremenu (kiša, snijeg...). Iz tih tablica izvlačim podatke koji mi pomažu u proizvodnji u planiranju sezone prodaje, a prema tome i vremenu sadnje“, kaže Anđelko. Ove jeseni posadio je 56 kilograma lučica za mladi luk koji će prodavati u rano proljeće, posijao je špinat i salatu, u plasteniku se salata već lijepo razvija i bit će za berbu i prije Božića. Plodovito povrće sadit će u plastenike u ožujku.
Najveći dio posla na gospodarstvu Anđelko obavlja sam: od pripreme zemljišta, sjetve i sadnje, uzgoja, branja do prodaje na tržnici. Nekada mu, kaže, u pomoć priskoči susjeda kojoj on također pomaže. Kćeri su se udale, sin ide u drugi razred srednje škole pa nema vremena, pa će Anđelko ovako raditi dok može.
"U proizvodnji povrća, osobito ako ga želite prodavati cijelu godinu, ili barem veći dio godine, puno se i naporno radi. Svakodnevno, često od jutra do mraka. Zato većina i bježi od poslova koji iziskuje puno fizičkog rada i vremena. Poljoprivrednici se radije bave ratarstvom, jer uglavnom sve poslove obavljaju strojno“, podsjeća Anđelko na neke probleme povrtlarske proizvodnje. Osim toga dodaje da za svaku vrstu treba svladati tehnologiju proizvodnje.

Rad je za mene svojevrsna terapija

Ističe da se, za razliku od ratarstva koje zahtijeva velike površine, proizvodnja povrća može organizirati na puno manjim parcelama zemlje i da se po jedinici površine mogu ostvariti puno veći prihodi.

Ja to volim, ne bojim se posla, puno se fizički umorim, ali sam psihički mirniji i stabilniji. Nismo svi isti, na većinu mojih kolega branitelja rat je ostavio posljedice. I na mene je sve to djelovalo, ali ako se čovjek ozbiljno prihvati nekog posla i radi dnevno i do 12 sati, kako ja sada najčešće činim, mislim da to puno utječe na bolje psihičko zdravlje. Prihvatiš se posla, skoncentriraš se na njega, nemaš jednostavno vremena puno razmišljati o drugim stvarima. To je za mene svojevrsna terapija koju bih preporučio i drugima“, savjetuje Anđelko kako se lakše boriti protiv svakodnevnog stresa. Osim toga, čovjek nešto stvara, ostvaruje prihod i popunjava kućni proračun sada kada je teško naći neki drugi posao.

Prije tri godine doživio je havariju i veliku štetu kada mu je snijeg podropio 4 plastenika, ali nije ga to obeshrabrilo. Jedan je uspio obnoviti, a volio bi izgraditi još dva, ako bude mogao vlastitim novcem. Otkrio nam je da ih sam izrađuje, jer su tako puno jeftinijih od onih koje nude specijalizirane tvrtke.

"Bez obzira na sve probleme koje nailazim zadovoljan sam što sam se prije 15 godina posvetio proizvodnji povrća. I kada bih opet morao odlučivati što raditi opet bih se opredijelio za ovaj posao“, kaže Anđelko

Autor/Foto: Vjekoslav Hudolin

Meta Tagovi:


Potrošači pozivaju na bojkot, stručnjaci kritiziraju Vladu
Hrvatska
Potrošači pozivaju na bojkot, stručnjaci kritiziraju Vladu

Rast cijena hrane i osnovnih namirnica u Hrvatskoj već je postao svakodnevica, a...

09.01.2025. u 10:00

Turistički potencijal Slavonskog Broda: Rekordni rezultati u 2024. godini
Turizam
Turistički potencijal Slavonskog Broda: Rekordni rezultati u 2024. godini

Na području turističke destinacije "Slavonski Brod-Posavina", koja obuhvaća grad...

03.01.2025. u 12:00

Želite novi posao u 2025.? Evo što se nudi!
Posao
Želite novi posao u 2025.? Evo što se nudi!

Počela je nova godina i vrijeme je za nove poslovne izazove! Ako ste odlučili da...

02.01.2025. u 12:00

Prijave u tijeku: Županija otvara nova radna mjesta
Posao
Prijave u tijeku: Županija otvara nova radna mjesta

Brodsko-posavska županija raspisala je javni natječaj za prijam u službu u nekol...

31.12.2024. u 20:00

Što su poduzetnici dobili od Županijske komore u 2024. godini?
Sajmovi i priredbe
Što su poduzetnici dobili od Županijske komore u 2024. godini?

Hrvatska gospodarska komora - Županijska komora Slavonski Brod održala je konfer...

27.12.2024. u 14:00

Prosječna plaća u Hrvatskoj narasla na 1.340 eura
Hrvatska
Prosječna plaća u Hrvatskoj narasla na 1.340 eura

U razdoblju od listopada 2023. do listopada 2024., Hrvatska je zabilježila znača...

23.12.2024. u 08:00

Zašto Hotel Park ne otvara vrata za blagdane?
Tvrtke
Zašto Hotel Park ne otvara vrata za blagdane?

Planirano svečano otvorenje Hotela Park, koje je prvotno bilo najavljeno za Badn...

20.12.2024. u 12:00

Grgić: Cijene hrane veće 25 posto, a narod šuti
Hrvatska
Grgić: Cijene hrane veće 25 posto, a narod šuti

Unatoč rastu cijena hrane, inflaciji i sve većim troškovima života, blagd...

17.12.2024. u 20:00

Zapošljavaju Spar, Krempel, Jadranka, Farmacia, Douglas...
Posao
Zapošljavaju Spar, Krempel, Jadranka, Farmacia, Douglas...

  Pregledali smo aktualne oglase za posao na području Brodsko-posavske ž...

16.12.2024. u 14:00

Slavonski Brod dobiva još jednu premium trgovinu
Tvrtke
Slavonski Brod dobiva još jednu premium trgovinu

Slavonski Brod uskoro postaje bogatiji za još jedno veliko ime u svijetu...

13.12.2024. u 10:00

Vraćaju se kući: Brodsko-posavska među top destinacijama za povratnike
Posao
Vraćaju se kući: Brodsko-posavska među top destinacijama za povratnike

Iako je Vladina mjera "Biram Hrvatsku" pokrenuta s ciljem masovnog pov...

11.12.2024. u 08:00

Primaju 300 osoba u radni odnos, plaća 1100 €
Posao
Primaju 300 osoba u radni odnos, plaća 1100 €

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske (MORH) raspisalo je natječaj za prijem 30...

10.12.2024. u 12:00

Trgovci varali na mlijeku, ulju i šećeru: Inspekcija na djelu
Hrvatska
Trgovci varali na mlijeku, ulju i šećeru: Inspekcija na djelu

Ograničene cijene osnovnih namirnica, koje su trebale olakšati život potr...

08.12.2024. u 17:00

Napusti cestu, idi stazama: Nova Gradiška i Cernik nova hit slavonska destinacija
Turizam
Napusti cestu, idi stazama: Nova Gradiška i Cernik nova hit slavonska destinacija

Napusti cestu, idi stazama! Slogan je Nove Gradiške i nekoliko kilometara...

07.12.2024. u 16:00

Poslodavac za primjer: Kako ELDA stvara uspomene za cijeli život
Tvrtke
Poslodavac za primjer: Kako ELDA stvara uspomene za cijeli život

U novogradiškoj perjanici ELDI, već poznatoj po svojoj blagdanskoj t...

06.12.2024. u 20:02

Porezna uprava od petka nedostupna!
Tvrtke
Porezna uprava od petka nedostupna!

Zbog planiranih radova na provedbi projekta Digitalne transformacije Porezne upr...

05.12.2024. u 12:00