Život

Zašto biste u redovnu prehranu trebali uvesti gorku hranu?

Autor: 035portal Datum objave: 14.11.2023. u 20:00


 

Što je zajedničko radiču, grejpu i prokulicama? Sadrže tvari koje na našem jeziku detektiraju receptori za gorak okus. To su zdrave namirnice, pa i ako nam gorka hrana nije po volji bilo bi dobro povremeno je uključiti u prehranu.

 

Od pet različitih vrsta okusa, slatkoga, slanog, kiselog, gorkog i umamija, gorak okus bez sumnje nije najomiljeniji. Smatrate li gorčinu nečim što biste trebali izbjegavati, propuštate i okusne i prehrambene dobrobiti mnogih namirnica. 

Gorka hrana može imati oštar, nerijetko i opor okus. Neka gorka hrana suptilnijeg je okusa, a u mnogim takvim namirnicama nalazimo i elemente slatkoće, ili kiselosti.

 

Nutricionisti smatraju da je zajedničko svojstvo gorke hrane njezina dobrobit za crijeva i probavu.

Gorka hrana potiče rad probavnog sustava, smanjuje apetit i oslobađa probavne sokove u gušterači. Stoga može biti korisno popiti neki gorki napitak prije jela ili dodati gorku hranu u svoj obrok ili u predjelo. 

 

 

Zbog čega tako puno ljudi ne voli gorku hranu?

"To nam je urođeno jer gorak okus najčešće signalizira da bi nešto moglo biti otrovno", pojasnila je Christina Esser, predavačica na njemačkom Sveučilištu za prevenciju i zdravstveni menadžment.

Brojne biljke proizvode gorke tvari upravo zato da bi se zaštitile od predatora.

No, na gorak okus možete se naviknuti. To objašnjava zašto neki ljudi ne uživaju u prvome gutljaju nezašećerene kave ili zbog čega mnoga djeca mrze prokulice.

 

Što čini gorku hranu tako zdravom?

 

Gorke tvari pospješuju rad probave, pojasnili su iz Njemačke organizacije za pomoć dijabetičarima. One pospješuju proizvodnju želučane kiseline i žuči, što olakšava probavu masne hrane.

Gorka hrana istodobno smanjuje osjećaj gladi i želju za slatkim, a to je prednost za osobe s dijabetesom, ili prekomjernom tjelesnom težinom, ali i za sve ostale.

Esser ističe da gorke tvari imaju protuupalni učinak i mogu smanjiti rizik od razvoja srčanih bolesti.

Želite li u prehranu unijeti više gorkih tvari, najbolje je da to činite korak po korak. Najprije možete kombinirati gorke i slatke komponente.

Salata puterica i gorki radič pomiješani s bobicama nara i slano-slatkim preljevom ukusan su početak, savjetuje Christina Esser.

 

Mogu li gorke tvari biti štetne?

 

U nekim slučajevima da. Savjetuje se oprez, primjerice, ako su tikvice, krastavac, ili bundeva gorkoga okusa, upozoravaju iz Njemačke organizacije za pomoć dijabetičarima.

Ovo povrće ne bi smjelo imati gorak okus, a ako se to ipak dogodi, znači da sadrže neželjene, toksične tvari. U tom biste slučaju takvo povrće trebali baciti.

Konzumirate li grejp ili pijete sok od grejpa imajte na umu da to voće može umanjiti ili pojačati djelovanje lijekova koje uzimate.

To se, primjerice odnosi na lijekove za sniženje kolesterola ili lijekove za liječenje kardiovaskularnih bolesti.

 

Jesu li za vas opcija i suplementi s gorkim tvarima?

 

Neki dodaci prehrani temelje se na ekstraktima biljaka koje sadrže gorke tvari.

Primjerice, možete nabaviti kapsule s ekstraktom artičoke. Stručnjakinja za prehranu Astrid Tombek kaže da biste se ipak trebali odlučiti za svježe povrće, umjesto za kapi, kapsule, ili tablete.

Povrće je jeftinije, ukusnije i bolje zbog ostalih zdravih sastojaka koje sadrži.

 

Još jedna stvar koju treba imati na umu - kod dodataka prehrani može doći do predoziranja.

Konzumirate li umjesto suplemenata prirodne gorke tvari iz povrća, začinskog bilja ili salata, to se neće dogoditi jer nam u nekom trenutku gorak okus postane preintenzivan. 

Gorak okus imaju brokula, prokulice, kupus, cvjetača, korijander, čaj i listovi maslačka, divlje šparoge, crna čokolada, kelj, rukola, raštika, radič, 'mišancija', jabučni ocat, zeleni čaj...

 

Je li gorka hrana bogata nutrijentima?

 

Gorko zeleno povrće poput rukole, kelja i brokule bogato je vitaminima, mineralima, antioksidansima i korisnim biljnim komponentama poput vitamina A,C i E kao i kalcija, kalija i magnezija.

U usporedbi sa špinatom, maslačak koji je gorkog okusa ima osam puta više antioksidansa, triput više vitamina A, pet puta više vitamina E i dvostruko više kalcija.


Svečanost koja se pamti: Orubica obilježila 250 godina škole!
Škola
Svečanost koja se pamti: Orubica obilježila 250 godina škole!

Područna škola "Fra Marijan Lanosović" u Orubici proslavila je izniman jubilej –...

09.01.2025. u 08:02

Zaboravite ekstremne dijete: Pet koraka za održivo mršavljenje u 2025.
Zdravlje
Zaboravite ekstremne dijete: Pet koraka za održivo mršavljenje u 2025.

Svaka nova godina donosi priliku za nove početke, a mnogi od nas u to doba godin...

08.01.2025. u 20:00

Obratite pažnju: Prometne izmjene zbog radova
Servisne informacije
Obratite pažnju: Prometne izmjene zbog radova

Građani Slavonskog Broda trebaju se pripremiti na privremenu prometnu regulaciju...

08.01.2025. u 16:00

Plaćajte račune uz minimalnu naknadu: Mobilne blagajne u vašoj blizini
Servisne informacije
Plaćajte račune uz minimalnu naknadu: Mobilne blagajne u vašoj blizini

Građani Slavonskog Broda ponovno će moći koristiti usluge mobilnih gradskih blag...

08.01.2025. u 10:00

Južina na izmaku: Povratak zime u Slavonski Brod
Savjeti i trikovi
Južina na izmaku: Povratak zime u Slavonski Brod

Slavonski Brod ovoga tjedna očekuje promjenjivo vrijeme pod utjecajem južine koj...

07.01.2025. u 18:00

Gomile otpada kod Kuglane: Brođani zgroženi novom divljom deponijom
Radar
Gomile otpada kod Kuglane: Brođani zgroženi novom divljom deponijom

Prema dojavi čitatelja, zabilježili smo prizor nove divlje deponije na lokaciji...

07.01.2025. u 17:00

Snimka koja ledi krv u žilama: Cigle padaju, građani prolaze
Radar
Snimka koja ledi krv u žilama: Cigle padaju, građani prolaze

Ulice Slavonskog Broda, koje bi trebale biti mjesta sigurne šetnje i ugodnog dru...

07.01.2025. u 08:00

Zarobljenik u Vladivostoku
101 brodska priča Zvonimira Toldija
Zarobljenik u Vladivostoku

Prema zabilježenim podacima u Legitimaciji rezervnih i penzionisanih oficira Jug...

06.01.2025. u 20:00

Finska vodi s 82,2%, Hrvatska slijedi s 74,3% kućanstava bez djece
Priče
Finska vodi s 82,2%, Hrvatska slijedi s 74,3% kućanstava bez djece

Dok Eurostatovi podaci osvjetljavaju trenutačno stanje kućanstava, domaća statis...

06.01.2025. u 11:00

Tri crna gavrana
101 brodska priča Zvonimira Toldija
Tri crna gavrana

Tri crna gavrana sletjela na fenjer nad ulazom u dugu prizemnicu svu u velikim s...

05.01.2025. u 20:00

Božić je prošao, evo kada Komunalac odvozi vaša drvca!
Servisne informacije
Božić je prošao, evo kada Komunalac odvozi vaša drvca!

TD Komunalac d.o.o. obavještava građane da će se prikupljanje i odvoz božićnih d...

05.01.2025. u 14:00

Sudar na kružnom toku: Vozač bijelog Peugeota traži pravdu
Radar
Sudar na kružnom toku: Vozač bijelog Peugeota traži pravdu

Dana 4. siječnja, oko 21:30, na kružnom toku kod Korza dogodila se prometna nesr...

05.01.2025. u 11:00

Zatvorena vrata ili otvorena blagajna? Evo tko radi sutra!
Savjeti i trikovi
Zatvorena vrata ili otvorena blagajna? Evo tko radi sutra!

Produženi vikend povodom Bogojavljenja, neradnog dana u Hrvatskoj, donosi promje...

04.01.2025. u 20:00

Prijave za županijske stipendije traju još 15 dana: Požurite!
Škola
Prijave za županijske stipendije traju još 15 dana: Požurite!

Brodsko-posavska županija raspisala je javni natječaj za dodjelu stipendija redo...

04.01.2025. u 16:00

Što je 'Veliki zimski šesterokut'? Saznajte na radionici koja će vas oduševiti!
Udruge
Što je 'Veliki zimski šesterokut'? Saznajte na radionici koja će vas oduševiti!

Od studenoga 2024. godine, Slavonski Brod postao je bogatiji za jedinstvenu atra...

04.01.2025. u 14:00

Baka Reza i Dante: 102 godine razlike između bake i šukununuka
Priče
Baka Reza i Dante: 102 godine razlike između bake i šukununuka

Prema informacijama SBOnline-a, Terezija Satinović, od milja zvana baka Reza, 1....

03.01.2025. u 16:00