Jedan od uspješnih proizvođača rakije je mala obiteljska tvrtka Viljamovka Vitas iz Trnjana gdje već šestu godinu opstaju, iako proizvodnja rakije ima tamo tradiciju od 35 godina.
Iako su se mnogi žalili na sve zakonske odredbe i trošarine zbog kojih se mora izdvajati dosta novaca kako bi proizvodili rakiju i ostala jaka alkoholna pića u većim količinama. No, unatoč tome, neki se uspješno bave proizvodnjom i što je još važnije, izvozom rakije. Godina je dobra, cvatnja je u punom jeku, tako da će voće najvjerojatnije imati odličan urod, kakav je bio, primjerice u 2013. godini.
Jedan od uspješnih proizvođača rakije je mala obiteljska tvrtka Viljamovka Vitas iz Trnjana gdje već šestu godinu opstaju, iako proizvodnja rakije ima tamo tradiciju od 35 godina. Brojna priznanja i nagrade su tu, što je dokaz za njihov predan rad i trud.
"Volim reći da svaka moja rakija daje jednu zvjezdicu. Trenutačno smo na pet zvjezdica, što znači da proizvodimo jabukovaču, dunje-vaču, medovaču, šljivovicu i vilja-movku, naš brend na koji otpada oko dvije trećine proizvodnje", kaže vlasnik tvrtke Milan Vitas.
U tom malom mjestu proizvode godišnje od 4 do 6 tisuća litara rakije, a obitelj Vitas plodove ubire iz vlastitog voćnjaka na obrnocima Dilj gore. Voćnjak je površine 6 hektara i jedan je od oko sto voćnjaka u Slavoniji gdje se plodovi koriste za proizvodnju rakije. Problem su trošarine zbog čega ljudi imaju strah od pečenja rakije, iako su do 50 litara oslobođeni plaćanja trošarine, ali opet moraju plaćati korištenje rakijskog kazana.
"Trebalo bi razgraničiti velike tvrtke od malih tradicijskih proizvođača. Mi koji proizvodimo do 5000 litara trebali bismo plaćati desetak kuna trošarine, a ne 22. Nedopustivo je da trošarina bude jednaka za proizvod iz Austrije ili Njemačke i onaj iz Slavonije", ističe Vitas.
Rakiju prodaju u Zagrebu, Dubrovniku, Istri i Kvarneri, ali kupaca ima i iz Njemačke, Austrije i Slovenije, koji nabavljaju proizvod u raznim suvenirnicama i restoranima. Cijene se na europskom tržištu kreću od 30 do 35 eura po litri, tako da je i cijena prihvatljiva turistima, stoga planiraju i širenje na vanjsko tržište. Svakako najviše potencijala nalate u Njemačkoj i kaže ako tamo vole dobro pivo, onda vole i dobru rakiju.
"Puno ljudi pokušava s etilnim alkoholom, šećerima i umjetnim aromama proizvesti rakiju. Tajna kvalitetne rakije je u voću. Ako je ono dobro i kvalitetno i ako lijepo prođe fermentaciju, sigur-no će se ocijediti dobra kapljica koju bi svatko poželio", kaže.
Izvor: Večernji list (Vedran Balen)
Foto: Ivica Galović (Pixsell)
Još nas samo nekoliko tjedana dijeli od trenutka kada će Nova Gradi&scaro...
04.09.2025. u 07:30
Grad Nova Gradiška privodi kraju jedan od ključnih infrastrukturnih proje...
02.09.2025. u 20:00
ZAGREB – Vlada Republike Hrvatske na svojoj 113. sjednici održanoj 28. kol...
01.09.2025. u 10:00
Internet je prepun oglasa za berače grožđa. U Kutjevu, vinarija Krauthaker traži...
31.08.2025. u 16:00
Kupac uđe u trgovinu, pogleda cijenu omiljenog proizvoda i odluči navratiti kasn...
19.08.2025. u 15:00
Kraj ljeta i početak jeseni u Hrvatskoj tradicionalno donose povećanu potražnju...
16.08.2025. u 10:00
Brodsko-posavska županija raspisala je javni natječaj za zapošljavanje se...
01.08.2025. u 14:00
Nakon godina izazova, slavonskobrodska Đuro Đaković Grupa ulazi u novu fazu &nda...
01.08.2025. u 12:00
Tržište rada mijenja se iz tjedna u tjedan, a potraga za si...
31.07.2025. u 12:00
Hrvatski radnici u svibnju su primili rekordne iznose na svojim računima. Prema...
23.07.2025. u 16:00
SLAVONSKI BROD – Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila,...
20.07.2025. u 17:00
U Velikoj vijećnici slavonskobrodske Županijske uprave održan...
27.06.2025. u 16:00
SLAVONSKI BROD – Dok se dio Hrvatske još uvijek suočava s posljedic...
25.06.2025. u 12:00
Pregledali smo stotine oglasa za posao objavljenih na području Brodsko-posavske...
23.06.2025. u 12:00
Nova Gradiška jučer je bila središte gospodarskih i vinskih zbivan...
15.06.2025. u 14:00
U vremenu kada se trgovci sve češće bore s rastućim troškovima, ko...
13.06.2025. u 16:00