Vino i slavonski kulin oduvijek idu zajedno, ali da će netko staviti vino u kulin, to nikada nismo čuli, sve do nedavno.
Vino i slavonski kulin oduvijek idu zajedno, ali da će netko staviti vino u kulin, to nikada nismo čuli, sve do nedavno. Naime, kada je u pitanju kulin, na prvom mjestu je Tomislav Galović iz Slavonskog Broda, a upravo je on "glavni krivac" za novi proizvod - kobasicu s graševinom koju je napravio u suradnji s poznatim vinarom Vladom Krauthakerom.
"Motiv je bio to što su Slavonci nakon dugo godina i nakon puno podcjenjivanja napravili od graševine odlično vino. Tako sam došao do ideje da dam mali doprinos tom uspjehu i napraviti kobasicu s graševinom, nešto originalno i kvalitetno. Uzeo sam jednu od najboljih graševina Vlade Kraufthakera i tri godine sam radio ispitivanja i ekspertize, te sam došao do recepture i 21. svibnja sam imao u svom dućanu u Vlaškoj 78 svečanu promociju ovog proizvoda. Na taj način sam odao priznanje svim našim Slavoncima i kao što sam često puta isticao, želim biti primjer i ostalim Slavoncima da proizvode vrhunski kulin, kobasicu i slaninu, jer to su proizvodi koji imaju perspektivu i na hrvatskom i vrlo izbirljivom europskom tržištu. Dakle, trebamo biti ponosni u svemu po izvrsnosti, a ne prosječnosti", rekao je Galović.
Uzor mu je bio Dom Perignon.
"Kako sam puno putovao po svijetu, a i sada sam u Opatiji u hotelu Navis s 5 zvjezdica, gdje promoviram vrhunske proizvode, kada kažete Dom Perignon ne morate reći šampanjac. Tako i ja želim postići to kada kažete kulin Galović da ne trebate dodatno pojašnjenje, nego znate što je to i znate da je u pitanju izvrstan proizvod. Hrvati kao mala nacija nikada se ne može nositi s velikim brendovima. Kada kažete šampanjac, znate da je u pitanju Francuska, kada spomenete pršut i parmezan znate da je u pitanju Italija, tako i ja želim kada netko kaže kulin, da je u pitanju Hrvatska. Dakle, kada netko naruči kulin Galović, znat će da je u pitanju tradicionalna receptura i vrhunski proizvod", ističe.
U recepturu od mesa, ljute i slatke paprike, te bijelog luka, dodaje se tako vino.
"Ta naša graševina daje jednu dozu plemenitosti. Upravo degustiraju proizvod u Opatiji, i naši i Austrijanci i svi kažu da vino daje upravo tu plemenitu dozu. I dalje ću raditi na poboljšanju posebnosti i specifičnosti takve kobasice", kaže Galović koji je prije 19 godina zaslužan za zaštitu kulina u Zavodu za intelektualno vlasništvo RH.
"Danas je poznata stvar da mojih proizvoda nema u maloprodaji i to prepuštam industrijskim proizvodima, nego se kulin prodaje u Londonu, gdje Englezi cijene autohtone proizvode bez aditiva. Moj kulin se samo prodaje u delikatesnim dućanima, a osim Londona ima dućan i u Stockholmu i Kitzbühelu, dok u Hrvatskoj imam dva dućana u Zagrebu u Vlaškoj i Ilici, a i restorani koriste moj proizvod, kao i brojni poslovni ljudi za slavonske košarice"; rekao je Galović.
Foto: Ivica Galović/Pixsell
Nakon dugog i prepoznatljivog mandata, tijekom kojeg je Turistička zajednica Bro...
06.12.2025. u 08:00
Na današnjoj sjednici Vlade Republike Hrvatske donesene su odluke koje će...
04.12.2025. u 20:00
Na 40. Forumu poslovanja nekretninama, održanom u organizaciji Hrvatske gospodar...
03.12.2025. u 17:30
S početkom adventskih događanja i povećanim prometom tijekom blagdana, Ministars...
01.12.2025. u 15:00
Slavonija, Banija i Kordun ponovno su se našli u najtamnijoj nijansi Euro...
30.11.2025. u 16:00
U Sportskoj dvorani Vijuš jučer je otvoren 28. Katarinski sajam, manifest...
22.11.2025. u 16:00
Ranč Ramarin u Garčinu ove će zime postati mjesto okupljanja nekih od najutjecaj...
20.11.2025. u 18:30
Tražite posao ili razmišljate o promjeni karijere? Brodsko-posavska župan...
20.11.2025. u 12:30
Slavonski Brod uskoro će postati središte rasprave o jednoj od najvažniji...
12.11.2025. u 17:30
Hrvatska udruga poslovnih žena „Krug“, nacionalna mreža uspje&scaron...
10.11.2025. u 10:00
Brodsko-posavska županija uskoro bi se mogla naći na jednoj od najzanimljivijih...
26.10.2025. u 12:00
Grad Slavonski Brod i ove godine s ponosom organizira 28. Katarinski sajam &ndas...
22.10.2025. u 17:30
NOVA GRADIŠKA – Jučer je u Novoj Gradiški svečano otvoreno j...
11.10.2025. u 08:00
I dok Vlada govori o padu inflacije, građani diljem Hrvatske pitaju se – u...
10.10.2025. u 19:00
Cijena vadilice krumpira danas doseže i 300 tisuća eura – koliko stoji i n...
10.10.2025. u 10:00
SARAJEVO – Jučer, 25. rujna, svečano je otvoren Međunarodni turistički saj...
26.09.2025. u 20:00