Gospodarstvo

Josip Kitanović: Fiš iz Velike Kopanice bolji je od baranjskog

Slavonski Brod ima Savu i ribe, a nema ni jedan riblji restoran

Autor: 035portal Datum objave: 04.07.2016. u 08:00


Malo tko nije čuo za Josipa Kitanovića, vlasnika glasovitog restorana Đeram iz Velike Kopanice i njegov nadaleko poznati i priznati riblji paprikaš kojega spravlja s takvim umijećem i ljubavlju, da osvaja vrhove gotovo svih gastro natjecanja, fišijada. Prošle godine, podsjetimo, proslavio je svoju Veliku Kopanicu i Brodsko posavsku županiju, na državnoj fišijadi u Osijeku osvojivši sjajno treće mjesto.

Pa i s ovogodišnje 23. Brodske fišijade, na kojoj je osvojio drugu nagradu među 80 natjecatelja, Josip Kitanović poručuje: kuhanje, kuhanje i samo kuhanje, što duže kuhate to ste sve bolji. Pripremanjem fiša Josip Kitanović počeo se aktivno baviti prije desetak godina, a zadnjih osam godina dosta uspješno vodi restoran Đeram u Velikoj Kopanici, poznatom po organizaciji ljetne fišijade u kolovozu, ali i bogatim jelovnicima izvorne slavonske kuhinje, kojoj ne odolijevaju mnogi gosti iz svih krajeva Hrvatske, pa ni turisti iz brojnih europskih zemalja.

U fiš ide najbolja paprika, koju nabavlja u Srbiji
Novinari su uobičajeno i od Kitanovića i od pobjednika Ivana Severa pokušali po tko zna koji put izvući ekskluzivnu i do sad još nedokučenu veliku tajnu najboljeg fiša, misleći da je stvar u kvalitetnoj kopaničkoj vodi. „Nema neke posebne tajne u pripremanju fiša, bitno je da je riba svježa i da nije bila zamrzavana, kao što je potrebna i dobra paprika, a nju nabavljam u susjednoj Srbiji, u Bezdanu“, kaže Josip Kitanović. Uvijek rado ističe kako je kuhati fiš naučio od čuvenog kopaničkog fišmajstora, nažalost pokojnog, čika Pavla Križana, koji je svoje umijeće spravljanja ribljeg paprikaša prenio ne samo na svog unuka, nego i na mnoge sumještane. A da su okusi i mirisi tog glasovitog kopaničkog fiša neodoljivi gotovo svakoj komisiji gastro stručnjaka, potvrđuju mnoge nagrade, pehari i diplome koje je i Kitanović osvojio na brojnim natjecanjima. Već slijedećeg tjedna sudjelovat će na fišijadi u Apatinu u Vojvodini i svojim fišem opasno zaprijetiti tamošnjoj iznimno jakoj konkuenciji.

Riba mora biti svježa, najbolje som i šaran
„Počesto ni ti okusi, slanost i ljutina, nisu presudni na natjecanjima, jer sve ovisi kakva je ocjenjivačka komisija, koliko i gdje ljudi vole ili ne vole slano ili ljuto. Primjer je nedavna pleternička fišijada na kojoj smo sudjelovali i na kojoj su dominirali ekstra blagi fiševi, jer je, eto žiri tako postavio kriterije dobrog fiša. No, rekao bih, nema tu univerzalnih kriterija, sve je stvar ukusa, a ja smatram da se u dobrom fišu mora osjetiti i slanost i ljutina, da juha mora biti kompaktna, i da riba mora biti svježa i to riječna riba, kombinacija soma i šarana“, kaže Josip Kitanović.

Slavonski Brod ima Savu i ribe, a nema ni jedan riblji restoran
Upozorava, međutim, na primjetno slabe navike ljudi u konzumaciji fiš paprikaša i općenito jela od ribe barem u ovom dijelu Slavonije. „Eto, Slavonski Brod leži na rijeci Savi bogatoj ribom, ali i brojnim okolnim jezerima i ribnjacima. Istodobno, u gradu nemate ni jedan riblji restoran! I onih nekoliko što ih je svojedobno bilo nisu opstali. Zašto? Slavonci samo 'udaraju' po mesu, nemaju te navike pripremanja ribe i uživanja u fišu, kao recimo u Baranji. A, ja vam kažem, fiš iz Velike Kopanice je bolji nego baranjski! I u to su se uvjerili mnogi“, kaže nam Josip Kitanović, koji u svom restoranu Đeram ustrajno i hrabro odolijeva svim izazovima i čuva od zaborava stoljetnu tradiciju pripremanja fiša na ovim prostorima. I nada se da će tako nastaviti i njegov sin.

Autor: Ivica Vlašić
 


Konačno poznato kada se otvara novi trgovački centar
Tvrtke
Konačno poznato kada se otvara novi trgovački centar

  NOVA GRADIŠKA- Nakon višemjesečnog iščekivanja i br...

08.09.2025. u 10:00

Još samo nekoliko tjedana do velikog otvorenja: Nova shopping destinacija u našoj županiji!
Tvrtke
Još samo nekoliko tjedana do velikog otvorenja: Nova shopping destinacija u našoj županiji!

Još nas samo nekoliko tjedana dijeli od trenutka kada će Nova Gradi&scaro...

04.09.2025. u 07:30

Nova Gradiška dobila projekt koji mijenja lice grada
EU Projekti
Nova Gradiška dobila projekt koji mijenja lice grada

Grad Nova Gradiška privodi kraju jedan od ključnih infrastrukturnih proje...

02.09.2025. u 20:00

Poljoprivrednici u depopuliranim područjima konačno dobivaju olakšanje
Hrvatska
Poljoprivrednici u depopuliranim područjima konačno dobivaju olakšanje

ZAGREB – Vlada Republike Hrvatske na svojoj 113. sjednici održanoj 28. kol...

01.09.2025. u 10:00

Sezona berbe je počela: Tko će zaraditi dnevnicu od 50 eura?
Posao
Sezona berbe je počela: Tko će zaraditi dnevnicu od 50 eura?

Internet je prepun oglasa za berače grožđa. U Kutjevu, vinarija Krauthaker traži...

31.08.2025. u 16:00

Hrvatska uvodi ´žive´ cijene: što to znači za vaš novčanik?
Hrvatska
Hrvatska uvodi ´žive´ cijene: što to znači za vaš novčanik?

Kupac uđe u trgovinu, pogleda cijenu omiljenog proizvoda i odluči navratiti kasn...

19.08.2025. u 15:00

Sezona berbe u punom jeku: Tisuće radnika traže se za jabuke, grožđe, papriku i luk
Posao
Sezona berbe u punom jeku: Tisuće radnika traže se za jabuke, grožđe, papriku i luk

Kraj ljeta i početak jeseni u Hrvatskoj tradicionalno donose povećanu potražnju...

16.08.2025. u 10:00

Županija traži pojačanja! Objavljen natječaj za nova radna mjesta u upravnim tijelima
Posao
Županija traži pojačanja! Objavljen natječaj za nova radna mjesta u upravnim tijelima

Brodsko-posavska županija raspisala je javni natječaj za zapošljavanje se...

01.08.2025. u 14:00

Obrambeni sektor gura Đuru u nebo: Dobit skočila 170%!
Tvrtke
Obrambeni sektor gura Đuru u nebo: Dobit skočila 170%!

Nakon godina izazova, slavonskobrodska Đuro Đaković Grupa ulazi u novu fazu &nda...

01.08.2025. u 12:00

Izabrali smo najbolje poslove tjedna – jesi li ti kandidat kojeg traže?
Posao
Izabrali smo najbolje poslove tjedna – jesi li ti kandidat kojeg traže?

Tržište rada mijenja se iz tjedna u tjedan, a potraga za si...

31.07.2025. u 12:00

Satnica u Hrvatskoj porasla za gotovo 14% – ali za koga?
Hrvatska
Satnica u Hrvatskoj porasla za gotovo 14% – ali za koga?

Hrvatski radnici u svibnju su primili rekordne iznose na svojim računima. Prema...

23.07.2025. u 16:00

Iza tihih brojki krije se velika priča: Je li ovo povratak industrijskog diva?
Tvrtke
Iza tihih brojki krije se velika priča: Je li ovo povratak industrijskog diva?

SLAVONSKI BROD – Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila,...

20.07.2025. u 17:00

Stiže Fiskalizacija 2.0 – jeste li spremni za digitalni porezni nadzor?
Tehnologija
Stiže Fiskalizacija 2.0 – jeste li spremni za digitalni porezni nadzor?

U Velikoj vijećnici slavonskobrodske Županijske uprave održan...

27.06.2025. u 16:00

Rast koji nitko nije očekivao- Brodsko-posavska ruši rekorde?!
Hrvatska
Rast koji nitko nije očekivao- Brodsko-posavska ruši rekorde?!

SLAVONSKI BROD – Dok se dio Hrvatske još uvijek suočava s posljedic...

25.06.2025. u 12:00

Zapošljavaju bolnica, Županija, Vindon, Đuro Đaković...
Posao
Zapošljavaju bolnica, Županija, Vindon, Đuro Đaković...

Pregledali smo stotine oglasa za posao objavljenih na području Brodsko-posavske...

23.06.2025. u 12:00

Ova vina osvajaju regiju – a dolaze iz srca Slavonije
Sajmovi i priredbe
Ova vina osvajaju regiju – a dolaze iz srca Slavonije

Nova Gradiška jučer je bila središte gospodarskih i vinskih zbivan...

15.06.2025. u 14:00

;