Život

Keljići s pilećim prsima

Danas donosim recept na žlicu, snažan, ukusan, zdrav…

Autor: 035portal Datum objave: 31.01.2015. u 09:31


Danas donosim recept na žlicu, snažan, ukusan, zdrav…

Kupovina keljića> predveče primjetim da ima 2-3 vrste mesa, ali nemam povrća. Klaudio i ja odlazimo u trgovinu. Čini mi se da se njemu malo žuri, ali ne znam zašto…inače obožava surfati po trgovini i ubacivati u košaru. Ulazimo u trgovinu i odmah nas ugleda voće i povrće, Klaudio prolazi voće, zaustavlja se kod povrća, osvrne se i kaže, evo ovo ćemo. Dolazim s košarom u koju Klaudio spušta vrećicu kelja pupčara, ubacuje još jednu vrećicu. Idemo prema blagajni sa 1kg keljića. Uz put je dotrčala još koja sitnica, ali račun zasigurno neće prijeći 50kn. Još uvijek mi se čini da se malo žurimo, a ne znam zašto. No, obavili smo što je potrebno, pa niti ne pitam…po dolasku kući dobijem odgovor> nogometna utakmica je ubrzala Klaudievo razgledavanje. Nije to ponekad ni loše ;)

KELJIĆI S PILEĆIM PRSIMA -KELJ PUPČAR

trajanje pripreme 45 min.

POTREBNO:

1000g(1kg) kelja pupčara

2 mrkve

2 stabljike celera

50g korijena celera

2 crvena luka

3-5 režnjeva češnjaka

400ml pilećeg temeljca

400g pileća prsa(kockice)

60g slanine

2 žlice domaćeg kečapa

1 žlica šećera

1 žlica brašna(vrhom)

biber u zrnu i mljeveni

mažuran

majčina dušica

vegeta

sol

maslinovo ulje

NAPONENA/MOGUĆNOSTI: celer stabljiku i celer možete zamijeniti sa peršin korijenom ili pastrnjakom.

Slanine možete staviti više ili manje.

Pileća prsa zamjenite bilo kojim drugim mesom koje imate, a može biti i bez mesa.

Umjesto pilećeg temeljca koristite pileću kocku i vodu ili vodu i žlicu vegete

Domaći kečap zamjenite sa domačom pasiranom rajčicom ili mesnatim pelati rajčicama ( a može i bez toga).

PRIPREMA: Keljiće očistiti, tako da im odstranimo vanjske listove. Staviti ih u lonac, posoliti, preliti vodom i staviti prokuhati cca.10 min. Ja to napravim zbog njihove gorčine.

Za to vrijeme na zagrijano maslinovo ulje stavim već posoljene kockice pilećih prsa da lagano požute, a da ostanu sočne izunutra. Kad su gotove stavim ih na tanjur, te ih dok čekaju prekrijem folijom.

Na istoj masnoći popržim slaninu do čvarkastog momenta, kad postaje smeđa. Na slaninu dodajem sitno sjeckani crveni luk koji posolimo da bi omekšao te pržimo do zlatne boje cca. 10 min. Što je luk dobio jaču boju to će samo jelo imati “više snage”. Luk dok se prži potrebno je više puta promješati, vatra treba biti na srednjoj jačini.

Dok nam se luk pržio, keljiće smo ocjedili, prelili ih hladnom vodom, te razrezali na polovice.

Na poprženi luk sa slaninom dodajemo najprije sitno sjeckano povrće (mrkvu, celer stabljiku i korjen) uz povremeno mješanje, nekih 5 min.

Kad povrće omekša ubacimo razrezane keljiće, protisnemo sav češnjak, ubacimo žlicu šećera, stalno mješamo te posipavamo vrhom punom žlicom brašna. Ovaj postupak teče jako brzo. Na sve dolijemo pileći temeljac te vode po želji. Ukoliko želite da vam jelo bude na žlicu vode dodajte cca.4 prsta iznad keljića i povrća (ne zaboravite računati da još unutra ide piletina). Ukoliko želite varivo slobodno smanjite tekućinu.

Kad smo dolili tekućinu, ubacimo sve začine (mljeveni biber, biber u zrnu prethodno malo stisnemo, dodajemo mažuran, majčinu dušicu, vegetu i sol) poklopimo i ostavimo da se kuha 20tak minuta. Meni su keljići i povrće bili pod zub, ne jako, ali nisam ih skroz raskuhala. Ako želite da budu skroz mekani kuhajte duže.

Za vrijeme kuhanja provjerite okuse i slanoću, po potrebi dodajte još začina ili dosolite, sve neka bude po vašoj želji

Kad smo ugasili vatru dodajemo pileće kockice, sve promješamo, ostavimo poklopljeno 5 min.(bez vatre) te serviramo.

Možete pripremiti ovakvo jelo, ili keljiće sa kobasicom ili ćorave keljiće…samo nek su keljići…DOBAR TEK!

pozdrave iz kuhinje ispod duge šalje Evelina


Nestabilno vrijeme pred vratima: Je li ovo kraj ljeta?
Radar
Nestabilno vrijeme pred vratima: Je li ovo kraj ljeta?

Dok se asfalt još uvijek dimi od prethodnih dana kada su temperature prel...

25.07.2025. u 10:00

Salmonela u jajima domaće farme: Kaufland hitno povukao proizvod s polica!
Savjeti i trikovi
Salmonela u jajima domaće farme: Kaufland hitno povukao proizvod s polica!

Kaufland i domaći proizvođač Gala d.o.o. iz Bjelovara iz prodaje su povukli tri...

25.07.2025. u 08:00

Vinska čarolija u kazamatima: glazba, vino i mirisi ljeta!
Događanja
Vinska čarolija u kazamatima: glazba, vino i mirisi ljeta!

SLAVONSKI BROD – Jedan od najočekivanijih eno-gastro događaja ljeta vraća...

24.07.2025. u 20:00

Policija doslovno moli: Prestanite kupovati romobile djeci!
Radar
Policija doslovno moli: Prestanite kupovati romobile djeci!

Dolaskom lijepog vremena na prometnicama u nadležnosti rada Policijske uprave br...

24.07.2025. u 12:00

870 metara novih pješačkih staza
Radar
870 metara novih pješačkih staza

SLAVONSKI BROD – Grad Slavonski Brod nastavlja s ulaganjima u komunalnu in...

24.07.2025. u 10:00

Zahvaljujući svima vama – Dino ne mora birati između plišanaca i mamine sreće
Priče
Zahvaljujući svima vama – Dino ne mora birati između plišanaca i mamine sreće

Iz malog mjesta Podgajci Podravski stiže priča koja topi i najtvrđ...

23.07.2025. u 20:00

Zastrašujuće otkriće: Svaka godina ranije s mobitelom – veći rizik za suicidalne misli!
Savjeti i trikovi
Zastrašujuće otkriće: Svaka godina ranije s mobitelom – veći rizik za suicidalne misli!

U vremenu u kojem pametni telefoni postaju gotovo obavezni rekvizit svakog djete...

23.07.2025. u 18:00

Crni utorak u Malinu: Život ugašen u prometnoj nesreći
Koncerti
Crni utorak u Malinu: Život ugašen u prometnoj nesreći

Malino – Danas oko 12:42 sati, u Ulici Matije Gupca 65, u naselju Malino (...

22.07.2025. u 13:56

Tko su hrabri bajkeri koji osvajaju Kavkaz?
Priče
Tko su hrabri bajkeri koji osvajaju Kavkaz?

NOVA GRADIŠKA – Dvojica neustrašivih bajkera iz Nove Gradi&s...

22.07.2025. u 10:00

SM gradnja preuzima milijunski posao u Brodu – evo o čemu se radi
Radar
SM gradnja preuzima milijunski posao u Brodu – evo o čemu se radi

SLAVONSKI BROD – Na prostoru Dječjeg vrtića „Pčelica&l...

22.07.2025. u 08:00

Divlja deponija na +35 °C? U Brodu je to standard, ne iznimka
Radar
Divlja deponija na +35 °C? U Brodu je to standard, ne iznimka

SLAVONSKI BROD – Na adresu redakcije stigla je još jedna fotografij...

21.07.2025. u 18:00

Iz Nove Gradiške do neba iznad Europe – upoznaj pilota koji živi svoj dječački san!
Grad to su ljudi
Iz Nove Gradiške do neba iznad Europe – upoznaj pilota koji živi svoj dječački san!

U vremenu kada se većina radnih dana odvija pod svjetlom monitora i u sjeni ured...

21.07.2025. u 16:00

Paklene vrućine i oluje – dvostruki meteoalarm na snazi za Brodsko- posavsku!
Servisne informacije
Paklene vrućine i oluje – dvostruki meteoalarm na snazi za Brodsko- posavsku!

SLAVONSKI BROD – Nakon sunčanog i nesnosno vrućeg vikenda, Brođane na poče...

21.07.2025. u 12:00

Pogibeljna staza
101 brodska priča Zvonimira Toldija
Pogibeljna staza

Jedan bezimeni pješački put kroz park Klasiju godinama je bio danju najpr...

20.07.2025. u 20:00

Umirovljenici bez štednje, mladi bez stana, a Hrvatska sve bogatija – kako?
Radar
Umirovljenici bez štednje, mladi bez stana, a Hrvatska sve bogatija – kako?

Dok se svakodnevno u medijima i među građanima ponavlja narativ o inflaciji, ras...

20.07.2025. u 11:00

Ljeto bez milosti: Vatrogasci pod 60 °C, a vi i dalje palite travu?
Koncerti
Ljeto bez milosti: Vatrogasci pod 60 °C, a vi i dalje palite travu?

Početak ljeta donosi i početak nove, intenzivne protupožarne s...

19.07.2025. u 20:00

;