insurpad

Brzo i digitalno

Unesi registraciju i usporedi ponude osiguranja

Život

Keljići s pilećim prsima

Danas donosim recept na žlicu, snažan, ukusan, zdrav…

Autor: 035portal Datum objave: 31.01.2015. u 09:31


Danas donosim recept na žlicu, snažan, ukusan, zdrav…

Kupovina keljića> predveče primjetim da ima 2-3 vrste mesa, ali nemam povrća. Klaudio i ja odlazimo u trgovinu. Čini mi se da se njemu malo žuri, ali ne znam zašto…inače obožava surfati po trgovini i ubacivati u košaru. Ulazimo u trgovinu i odmah nas ugleda voće i povrće, Klaudio prolazi voće, zaustavlja se kod povrća, osvrne se i kaže, evo ovo ćemo. Dolazim s košarom u koju Klaudio spušta vrećicu kelja pupčara, ubacuje još jednu vrećicu. Idemo prema blagajni sa 1kg keljića. Uz put je dotrčala još koja sitnica, ali račun zasigurno neće prijeći 50kn. Još uvijek mi se čini da se malo žurimo, a ne znam zašto. No, obavili smo što je potrebno, pa niti ne pitam…po dolasku kući dobijem odgovor> nogometna utakmica je ubrzala Klaudievo razgledavanje. Nije to ponekad ni loše ;)

KELJIĆI S PILEĆIM PRSIMA -KELJ PUPČAR

trajanje pripreme 45 min.

POTREBNO:

1000g(1kg) kelja pupčara

2 mrkve

2 stabljike celera

50g korijena celera

2 crvena luka

3-5 režnjeva češnjaka

400ml pilećeg temeljca

400g pileća prsa(kockice)

60g slanine

2 žlice domaćeg kečapa

1 žlica šećera

1 žlica brašna(vrhom)

biber u zrnu i mljeveni

mažuran

majčina dušica

vegeta

sol

maslinovo ulje

NAPONENA/MOGUĆNOSTI: celer stabljiku i celer možete zamijeniti sa peršin korijenom ili pastrnjakom.

Slanine možete staviti više ili manje.

Pileća prsa zamjenite bilo kojim drugim mesom koje imate, a može biti i bez mesa.

Umjesto pilećeg temeljca koristite pileću kocku i vodu ili vodu i žlicu vegete

Domaći kečap zamjenite sa domačom pasiranom rajčicom ili mesnatim pelati rajčicama ( a može i bez toga).

PRIPREMA: Keljiće očistiti, tako da im odstranimo vanjske listove. Staviti ih u lonac, posoliti, preliti vodom i staviti prokuhati cca.10 min. Ja to napravim zbog njihove gorčine.

Za to vrijeme na zagrijano maslinovo ulje stavim već posoljene kockice pilećih prsa da lagano požute, a da ostanu sočne izunutra. Kad su gotove stavim ih na tanjur, te ih dok čekaju prekrijem folijom.

Na istoj masnoći popržim slaninu do čvarkastog momenta, kad postaje smeđa. Na slaninu dodajem sitno sjeckani crveni luk koji posolimo da bi omekšao te pržimo do zlatne boje cca. 10 min. Što je luk dobio jaču boju to će samo jelo imati “više snage”. Luk dok se prži potrebno je više puta promješati, vatra treba biti na srednjoj jačini.

Dok nam se luk pržio, keljiće smo ocjedili, prelili ih hladnom vodom, te razrezali na polovice.

Na poprženi luk sa slaninom dodajemo najprije sitno sjeckano povrće (mrkvu, celer stabljiku i korjen) uz povremeno mješanje, nekih 5 min.

Kad povrće omekša ubacimo razrezane keljiće, protisnemo sav češnjak, ubacimo žlicu šećera, stalno mješamo te posipavamo vrhom punom žlicom brašna. Ovaj postupak teče jako brzo. Na sve dolijemo pileći temeljac te vode po želji. Ukoliko želite da vam jelo bude na žlicu vode dodajte cca.4 prsta iznad keljića i povrća (ne zaboravite računati da još unutra ide piletina). Ukoliko želite varivo slobodno smanjite tekućinu.

Kad smo dolili tekućinu, ubacimo sve začine (mljeveni biber, biber u zrnu prethodno malo stisnemo, dodajemo mažuran, majčinu dušicu, vegetu i sol) poklopimo i ostavimo da se kuha 20tak minuta. Meni su keljići i povrće bili pod zub, ne jako, ali nisam ih skroz raskuhala. Ako želite da budu skroz mekani kuhajte duže.

Za vrijeme kuhanja provjerite okuse i slanoću, po potrebi dodajte još začina ili dosolite, sve neka bude po vašoj želji

Kad smo ugasili vatru dodajemo pileće kockice, sve promješamo, ostavimo poklopljeno 5 min.(bez vatre) te serviramo.

Možete pripremiti ovakvo jelo, ili keljiće sa kobasicom ili ćorave keljiće…samo nek su keljići…DOBAR TEK!

pozdrave iz kuhinje ispod duge šalje Evelina


Grad opet širi parkirališne zone – kad će stati?!
Servisne informacije
Grad opet širi parkirališne zone – kad će stati?!

Slavonski Brod ponovno postaje grad oznaka, crta i novih parkirališnih zo...

21.10.2025. u 20:00

Invazija smrdljivih martina: Azijski kukci preuzeli Hrvatsku
Priče
Invazija smrdljivih martina: Azijski kukci preuzeli Hrvatsku

Posljednjih dana mnogi stanovnici Slavonije, kao i ostatka Hrvatske, vode istu b...

21.10.2025. u 17:30

Brodsko-posavska ide prema energetskoj neovisnosti – počinje gradnja solarne elektrane!
Radar
Brodsko-posavska ide prema energetskoj neovisnosti – počinje gradnja solarne elektrane!

GORNJA VRBA – Ministarstvo zaštite okoliša i z...

21.10.2025. u 15:00

Vozači romobila i bicikala pod povećalom – pogledajte gdje policija danas kontrolira!
Servisne informacije
Vozači romobila i bicikala pod povećalom – pogledajte gdje policija danas kontrolira!

SLAVONSKI BROD – Danas, povodom 6. Nacionalnog dana sigurnos...

21.10.2025. u 10:00

Počeli radovi u Naselju kralja Tomislava – građani bijesni zbog novih crta
Radar
Počeli radovi u Naselju kralja Tomislava – građani bijesni zbog novih crta

SLAVONSKI BROD – Prije svega pola sata u Naselju kralja Tomislava započeli...

21.10.2025. u 07:30

Iz Ruščice do polica SPAR-a: kako su Ana Tereza i Mario Želinski osvojili Hrvatsku!
Gastro
Iz Ruščice do polica SPAR-a: kako su Ana Tereza i Mario Želinski osvojili Hrvatsku!

Iz Ruščice stiže priča koja spaja ljubav, upornost, tradiciju i poduzetni...

20.10.2025. u 15:00

Sunce se povlači, oblaci preuzimaju- jesen napokon pokazuje svoje pravo lice!
Servisne informacije
Sunce se povlači, oblaci preuzimaju- jesen napokon pokazuje svoje pravo lice!

Brodsko-posavska županija ulazi u tjedan promjenjivog vremena koji će, prema sve...

20.10.2025. u 07:30

Gostovala i kapela bečkog dvorskog kazališta
101 brodska priča Zvonimira Toldija
Gostovala i kapela bečkog dvorskog kazališta

Prvo, evo lagane brodske šale koja se događa u ugodnoj ljetnoj baš...

19.10.2025. u 20:00

Mirisi domaćih likera i pekmeza preplavili Cernik – ovako izgleda pravi jesenski raj
Događanja
Mirisi domaćih likera i pekmeza preplavili Cernik – ovako izgleda pravi jesenski raj

U dvorištu Hrvatskog doma u Cerniku, pod otvorenim šatorom, ovog j...

19.10.2025. u 12:00

Vozači na A3  bijesni: Zašto plaćamo isto kad ne vozimo normalno?
Radar
Vozači na A3 bijesni: Zašto plaćamo isto kad ne vozimo normalno?

Radovi na autocestama, koji u Hrvatskoj svake jeseni uzmu maha nakon turističke...

19.10.2025. u 08:00

Ako imate ove njoke – bacite ih odmah!
Savjeti i trikovi
Ako imate ove njoke – bacite ih odmah!

Poznata hrvatska prehrambena tvrtka Ledo izdala je hitno upozorenje potro&scaron...

17.10.2025. u 17:30

VIDEO KOJI ĆE VAS OSTAVITI BEZ RIJEČI: Muškarac urinirao po Tuđmanovom kipu
Radar
VIDEO KOJI ĆE VAS OSTAVITI BEZ RIJEČI: Muškarac urinirao po Tuđmanovom kipu

SLAVONSKI BROD – Na redakcijsku adresu 035portala stigao je videozapis koj...

17.10.2025. u 15:45

Kad mališani postanu policajci- edukacija koja je raznježila cijeli Sibinj
Priče
Kad mališani postanu policajci- edukacija koja je raznježila cijeli Sibinj

Policijske službenice Policijske uprave brodsko-posavske (Ured načelnika i Posta...

17.10.2025. u 10:00

Brođani ogorčeni novim parkirnim linijama: Kroz gepek izlazimo iz auta!
Servisne informacije
Brođani ogorčeni novim parkirnim linijama: Kroz gepek izlazimo iz auta!

SLAVONSKI BROD – Iako su društvene mreže posljednjih dana prepune n...

17.10.2025. u 07:30

Pivo Fest sutra otvara vrata – ulaz slobodan, dobra atmosfera zagarantirana
Događanja
Pivo Fest sutra otvara vrata – ulaz slobodan, dobra atmosfera zagarantirana

Nakon tri uspješna i odlično posjećena izdanja, slavonskobr...

16.10.2025. u 10:00

U četiri sata – 41 prekršaj! Policija pojačava kontrole na cestama!
Radar
U četiri sata – 41 prekršaj! Policija pojačava kontrole na cestama!

Policijski službenici Postaje prometne policije Slavonski Brod, su 14. listopada...

16.10.2025. u 07:30

;