insurpad

Brzo i digitalno

Unesi registraciju i usporedi ponude osiguranja

Život

Keljići s pilećim prsima

Danas donosim recept na žlicu, snažan, ukusan, zdrav…

Autor: 035portal Datum objave: 31.01.2015. u 09:31


Danas donosim recept na žlicu, snažan, ukusan, zdrav…

Kupovina keljića> predveče primjetim da ima 2-3 vrste mesa, ali nemam povrća. Klaudio i ja odlazimo u trgovinu. Čini mi se da se njemu malo žuri, ali ne znam zašto…inače obožava surfati po trgovini i ubacivati u košaru. Ulazimo u trgovinu i odmah nas ugleda voće i povrće, Klaudio prolazi voće, zaustavlja se kod povrća, osvrne se i kaže, evo ovo ćemo. Dolazim s košarom u koju Klaudio spušta vrećicu kelja pupčara, ubacuje još jednu vrećicu. Idemo prema blagajni sa 1kg keljića. Uz put je dotrčala još koja sitnica, ali račun zasigurno neće prijeći 50kn. Još uvijek mi se čini da se malo žurimo, a ne znam zašto. No, obavili smo što je potrebno, pa niti ne pitam…po dolasku kući dobijem odgovor> nogometna utakmica je ubrzala Klaudievo razgledavanje. Nije to ponekad ni loše ;)

KELJIĆI S PILEĆIM PRSIMA -KELJ PUPČAR

trajanje pripreme 45 min.

POTREBNO:

1000g(1kg) kelja pupčara

2 mrkve

2 stabljike celera

50g korijena celera

2 crvena luka

3-5 režnjeva češnjaka

400ml pilećeg temeljca

400g pileća prsa(kockice)

60g slanine

2 žlice domaćeg kečapa

1 žlica šećera

1 žlica brašna(vrhom)

biber u zrnu i mljeveni

mažuran

majčina dušica

vegeta

sol

maslinovo ulje

NAPONENA/MOGUĆNOSTI: celer stabljiku i celer možete zamijeniti sa peršin korijenom ili pastrnjakom.

Slanine možete staviti više ili manje.

Pileća prsa zamjenite bilo kojim drugim mesom koje imate, a može biti i bez mesa.

Umjesto pilećeg temeljca koristite pileću kocku i vodu ili vodu i žlicu vegete

Domaći kečap zamjenite sa domačom pasiranom rajčicom ili mesnatim pelati rajčicama ( a može i bez toga).

PRIPREMA: Keljiće očistiti, tako da im odstranimo vanjske listove. Staviti ih u lonac, posoliti, preliti vodom i staviti prokuhati cca.10 min. Ja to napravim zbog njihove gorčine.

Za to vrijeme na zagrijano maslinovo ulje stavim već posoljene kockice pilećih prsa da lagano požute, a da ostanu sočne izunutra. Kad su gotove stavim ih na tanjur, te ih dok čekaju prekrijem folijom.

Na istoj masnoći popržim slaninu do čvarkastog momenta, kad postaje smeđa. Na slaninu dodajem sitno sjeckani crveni luk koji posolimo da bi omekšao te pržimo do zlatne boje cca. 10 min. Što je luk dobio jaču boju to će samo jelo imati “više snage”. Luk dok se prži potrebno je više puta promješati, vatra treba biti na srednjoj jačini.

Dok nam se luk pržio, keljiće smo ocjedili, prelili ih hladnom vodom, te razrezali na polovice.

Na poprženi luk sa slaninom dodajemo najprije sitno sjeckano povrće (mrkvu, celer stabljiku i korjen) uz povremeno mješanje, nekih 5 min.

Kad povrće omekša ubacimo razrezane keljiće, protisnemo sav češnjak, ubacimo žlicu šećera, stalno mješamo te posipavamo vrhom punom žlicom brašna. Ovaj postupak teče jako brzo. Na sve dolijemo pileći temeljac te vode po želji. Ukoliko želite da vam jelo bude na žlicu vode dodajte cca.4 prsta iznad keljića i povrća (ne zaboravite računati da još unutra ide piletina). Ukoliko želite varivo slobodno smanjite tekućinu.

Kad smo dolili tekućinu, ubacimo sve začine (mljeveni biber, biber u zrnu prethodno malo stisnemo, dodajemo mažuran, majčinu dušicu, vegetu i sol) poklopimo i ostavimo da se kuha 20tak minuta. Meni su keljići i povrće bili pod zub, ne jako, ali nisam ih skroz raskuhala. Ako želite da budu skroz mekani kuhajte duže.

Za vrijeme kuhanja provjerite okuse i slanoću, po potrebi dodajte još začina ili dosolite, sve neka bude po vašoj želji

Kad smo ugasili vatru dodajemo pileće kockice, sve promješamo, ostavimo poklopljeno 5 min.(bez vatre) te serviramo.

Možete pripremiti ovakvo jelo, ili keljiće sa kobasicom ili ćorave keljiće…samo nek su keljići…DOBAR TEK!

pozdrave iz kuhinje ispod duge šalje Evelina


Mia Čorak- ambasador hrvatske kulture i umjetnosti
101 brodska priča Zvonimira Toldija
Mia Čorak- ambasador hrvatske kulture i umjetnosti

Na međunarodnom plesnom turniru na Olimpijadi u Berlinu 1936. godine mlada se hr...

07.12.2025. u 20:00

Stiglo 12.240 doza! Evo tko se sve može cijepiti bez uputnice i bez plaćanja
Zdravlje
Stiglo 12.240 doza! Evo tko se sve može cijepiti bez uputnice i bez plaćanja

Dok se sezona gripe približava svojem vrhuncu, iz Brodsko-posavske županije stiž...

07.12.2025. u 16:00

Što od danas znači odlazak u bolnicu bez dopunskog osiguranja?
Zdravlje
Što od danas znači odlazak u bolnicu bez dopunskog osiguranja?

Od danas vrijede nove, više cijene zdravstvenih usluga koje HZZO isplaćuj...

06.12.2025. u 19:55

Prvi advent u novoj školi ´Milan Amruš´: Pogledajte što su pripremili učenici!
Škola
Prvi advent u novoj školi ´Milan Amruš´: Pogledajte što su pripremili učenici!

U srijedu, 10. prosinca, od 9:30 do 12:30, dvorište novoizgrađene O&Scaro...

06.12.2025. u 16:00

Sveti Nikola podijelio radost najmlađima
Događanja
Sveti Nikola podijelio radost najmlađima

Sveti Nikola jučer je razveselio najmlađe u Slavonskom Brodu, donoseći poklone u...

06.12.2025. u 12:00

Evo zašto je Advent u Stupniku potpuno drugačiji od ostalih
Zabava
Evo zašto je Advent u Stupniku potpuno drugačiji od ostalih

Brodski Stupnik i okolna naselja početak prosinca dočekali su u punom blagdansko...

05.12.2025. u 17:30

Nakon godina čekanja – još jedna odgoda?!
Radar
Nakon godina čekanja – još jedna odgoda?!

Nakon godina radova, dogovora, političkih usuglašavanja i odgađanja, novi...

05.12.2025. u 15:00

Mobilne blagajne na čak pet lokacija
Servisne informacije
Mobilne blagajne na čak pet lokacija

Grad Slavonski Brod i ovog prosinca organizira rad mobilnih gradskih blagajni ko...

05.12.2025. u 12:30

Hitna intervencija na Savi: Potopljeni splav prijetio svima nizvodno
Radar
Hitna intervencija na Savi: Potopljeni splav prijetio svima nizvodno

Jučer, 4. prosinca 2025., na rijeci Savi odigrala se akcija koja j...

05.12.2025. u 10:00

Novi tjedan, nova naselja: Komunalac poručuje – spremite glomazni otpad!
Servisne informacije
Novi tjedan, nova naselja: Komunalac poručuje – spremite glomazni otpad!

SLAVONSKI BROD – Brodski Komunalac objavio je najnoviji nastavak rasporeda...

04.12.2025. u 17:30

´Jedan seoski učitelj ostavio je 15 000 stranica baštine´
Događanja
´Jedan seoski učitelj ostavio je 15 000 stranica baštine´

KLAKAR – U Crkvi sv. Jakova apostola jutros je započelo dvodnevno obilježa...

04.12.2025. u 15:00

Stiže događaj godine: Brođani, jeste li spremni učiniti čudo 13. prosinca?
Događanja
Stiže događaj godine: Brođani, jeste li spremni učiniti čudo 13. prosinca?

U gradu koji dobro zna što znači zajedništvo, ovog prosinca Slavon...

04.12.2025. u 12:30

Građani biraju najbolje- adventska akcija koja svake godine oduševi
Zabava
Građani biraju najbolje- adventska akcija koja svake godine oduševi

Uoči blagdanske sezone, Turistička zajednica područja Slavonski Brod–Posav...

04.12.2025. u 07:30

Jelena Perčin za Novu Gradišku: Jedna objava pokrenula je lavinu komentara
Događanja
Jelena Perčin za Novu Gradišku: Jedna objava pokrenula je lavinu komentara

Humanitarna kampanja Budi mi prijatelj udruge RTL pomaže djeci ove je godine u f...

03.12.2025. u 15:00

Brutalna lekcija nesavjesnim vozačima: Pogledajte što su napravili u Širokoj ulici
Priče
Brutalna lekcija nesavjesnim vozačima: Pogledajte što su napravili u Širokoj ulici

SLAVONSKI BROD – Dok brojni vozači svakodnevno rutinski stanu na parkirno...

03.12.2025. u 12:30

Irska zabranila gotovo sve – hoćemo li ikada slijediti njihov primjer?
Radar
Irska zabranila gotovo sve – hoćemo li ikada slijediti njihov primjer?

Početak prosinca u Hrvatskoj već tradicionalno najavljuje ono &sca...

03.12.2025. u 10:00

;