Dobar tek!
Lignje s graškom me uvijek podsjete na maturalno putovanje i Španjolsku. Odlazak u restoran hotela “Nica”, gdje smo bili smješteni, budilo je moju radoznalost. Ne mogu vam nabrojati sva jela, ali znam da su bila ukusna i da sam uzimala repete. Očito je da sam i kao djevojka bila gurman. Doduše, moj tata kaže da sam gurman od malih nogu.
Grašak i lignje su me na očigled privukle, a onda ono poznato pitanje, kakvog je to okusa?. Odmah sam izgrabila, kako bi dobila odgovor. SAVRŠENO!…to je bio jedini odgovor mojih osjetila. A onda glasić, uzmi još! :D
LIGNJE I GRAŠAK
trajanje pripreme 50 min. za 4 osobe
POTREBNO:
500g očišćenih lignji
500g graška
150g gauda sira
1 mala feta pancete(30 g)
40 g maslaca
maslinovo ulje
sol
_________________
čačkalice
PRIPREMA; očišćenim lignjama oprati tubu i krake.
Grašak staviti da kuha cca. 15 min. Ja sam koristila zamrznuti, brže se skuha.
Tube lignji puniti sa gauda sirom te tubu gore zatvoriti sa čačkalicom. Pripremljene tube lagano posoliti izvana.
U wok staviti malo maslinovog ulja, ubaciti sitno sjeckanu pancetu te kad se zagrije ubaciti krake lignji da se peku, posoliti.
Kad je grašak skuhan, dobro ga procjediti i dodati kracima koji su već dobili rumenu boju
Dodajte 1 dcl vode i pustite da se okusi sljube. Neka tako budu na vatri 10tak minuta.
Ugrijte tavu, premažite sa laganim slojem maslinovog ulja i stavite tube lignji da se peku. S jedne pa sa druge strane.
Kad su grašak i kraci gotovi (ne treba više biti tekućine), maknite s vatre i ubacite maslac, imješajte tako da se maslac otopi.
Servirajte
Uz lignje punjene gaudom i krake s graškom servirala sam i krumpir pire, svježu rajčicu te vrhnje s sitno rezanim češnjakom.
U Slavonskom Brodu, gradu koji pamti industrijske havarije i trovanja zrakom, po...
23.10.2025. u 10:00
Slavonski Brod ponovno postaje grad oznaka, crta i novih parkirališnih zo...
21.10.2025. u 20:00
Posljednjih dana mnogi stanovnici Slavonije, kao i ostatka Hrvatske, vode istu b...
21.10.2025. u 17:30
GORNJA VRBA – Ministarstvo zaštite okoliša i z...
21.10.2025. u 15:00
SLAVONSKI BROD – Danas, povodom 6. Nacionalnog dana sigurnos...
21.10.2025. u 10:00
SLAVONSKI BROD – Prije svega pola sata u Naselju kralja Tomislava započeli...
21.10.2025. u 07:30
Iz Ruščice stiže priča koja spaja ljubav, upornost, tradiciju i poduzetni...
20.10.2025. u 15:00
Brodsko-posavska županija ulazi u tjedan promjenjivog vremena koji će, prema sve...
20.10.2025. u 07:30
Prvo, evo lagane brodske šale koja se događa u ugodnoj ljetnoj baš...
19.10.2025. u 20:00
U dvorištu Hrvatskog doma u Cerniku, pod otvorenim šatorom, ovog j...
19.10.2025. u 12:00
Radovi na autocestama, koji u Hrvatskoj svake jeseni uzmu maha nakon turističke...
19.10.2025. u 08:00
Poznata hrvatska prehrambena tvrtka Ledo izdala je hitno upozorenje potro&scaron...
17.10.2025. u 17:30
SLAVONSKI BROD – Na redakcijsku adresu 035portala stigao je videozapis koj...
17.10.2025. u 15:45
Policijske službenice Policijske uprave brodsko-posavske (Ured načelnika i Posta...
17.10.2025. u 10:00
SLAVONSKI BROD – Iako su društvene mreže posljednjih dana prepune n...
17.10.2025. u 07:30
Nakon tri uspješna i odlično posjećena izdanja, slavonskobr...
16.10.2025. u 10:00