Dobar tek!
Lignje s graškom me uvijek podsjete na maturalno putovanje i Španjolsku. Odlazak u restoran hotela “Nica”, gdje smo bili smješteni, budilo je moju radoznalost. Ne mogu vam nabrojati sva jela, ali znam da su bila ukusna i da sam uzimala repete. Očito je da sam i kao djevojka bila gurman. Doduše, moj tata kaže da sam gurman od malih nogu.
Grašak i lignje su me na očigled privukle, a onda ono poznato pitanje, kakvog je to okusa?. Odmah sam izgrabila, kako bi dobila odgovor. SAVRŠENO!…to je bio jedini odgovor mojih osjetila. A onda glasić, uzmi još! :D
LIGNJE I GRAŠAK
trajanje pripreme 50 min. za 4 osobe
POTREBNO:
500g očišćenih lignji
500g graška
150g gauda sira
1 mala feta pancete(30 g)
40 g maslaca
maslinovo ulje
sol
_________________
čačkalice
PRIPREMA; očišćenim lignjama oprati tubu i krake.
Grašak staviti da kuha cca. 15 min. Ja sam koristila zamrznuti, brže se skuha.
Tube lignji puniti sa gauda sirom te tubu gore zatvoriti sa čačkalicom. Pripremljene tube lagano posoliti izvana.
U wok staviti malo maslinovog ulja, ubaciti sitno sjeckanu pancetu te kad se zagrije ubaciti krake lignji da se peku, posoliti.
Kad je grašak skuhan, dobro ga procjediti i dodati kracima koji su već dobili rumenu boju
Dodajte 1 dcl vode i pustite da se okusi sljube. Neka tako budu na vatri 10tak minuta.
Ugrijte tavu, premažite sa laganim slojem maslinovog ulja i stavite tube lignji da se peku. S jedne pa sa druge strane.
Kad su grašak i kraci gotovi (ne treba više biti tekućine), maknite s vatre i ubacite maslac, imješajte tako da se maslac otopi.
Servirajte
Uz lignje punjene gaudom i krake s graškom servirala sam i krumpir pire, svježu rajčicu te vrhnje s sitno rezanim češnjakom.
Slavonski Brod, 26. srpnja 2025. – Iako se ljeto nastavlja punim intenzite...
26.07.2025. u 13:39
Dok se bageri probijaju kroz sportske terene, a prašina ru&...
25.07.2025. u 18:00
Dok se asfalt još uvijek dimi od prethodnih dana kada su temperature prel...
25.07.2025. u 10:00
Kaufland i domaći proizvođač Gala d.o.o. iz Bjelovara iz prodaje su povukli tri...
25.07.2025. u 08:00
SLAVONSKI BROD – Jedan od najočekivanijih eno-gastro događaja ljeta vraća...
24.07.2025. u 20:00
Dolaskom lijepog vremena na prometnicama u nadležnosti rada Policijske uprave br...
24.07.2025. u 12:00
SLAVONSKI BROD – Grad Slavonski Brod nastavlja s ulaganjima u komunalnu in...
24.07.2025. u 10:00
Iz malog mjesta Podgajci Podravski stiže priča koja topi i najtvrđ...
23.07.2025. u 20:00
U vremenu u kojem pametni telefoni postaju gotovo obavezni rekvizit svakog djete...
23.07.2025. u 18:00
Malino – Danas oko 12:42 sati, u Ulici Matije Gupca 65, u naselju Malino (...
22.07.2025. u 13:56
NOVA GRADIŠKA – Dvojica neustrašivih bajkera iz Nove Gradi&s...
22.07.2025. u 10:00
SLAVONSKI BROD – Na prostoru Dječjeg vrtića „Pčelica&l...
22.07.2025. u 08:00
SLAVONSKI BROD – Na adresu redakcije stigla je još jedna fotografij...
21.07.2025. u 18:00
U vremenu kada se većina radnih dana odvija pod svjetlom monitora i u sjeni ured...
21.07.2025. u 16:00
SLAVONSKI BROD – Nakon sunčanog i nesnosno vrućeg vikenda, Brođane na poče...
21.07.2025. u 12:00
Jedan bezimeni pješački put kroz park Klasiju godinama je bio danju najpr...
20.07.2025. u 20:00