Život

Zašto biste u redovnu prehranu trebali uvesti gorku hranu?

Autor: 035portal Datum objave: 14.11.2023. u 20:00


 

Što je zajedničko radiču, grejpu i prokulicama? Sadrže tvari koje na našem jeziku detektiraju receptori za gorak okus. To su zdrave namirnice, pa i ako nam gorka hrana nije po volji bilo bi dobro povremeno je uključiti u prehranu.

 

Od pet različitih vrsta okusa, slatkoga, slanog, kiselog, gorkog i umamija, gorak okus bez sumnje nije najomiljeniji. Smatrate li gorčinu nečim što biste trebali izbjegavati, propuštate i okusne i prehrambene dobrobiti mnogih namirnica. 

Gorka hrana može imati oštar, nerijetko i opor okus. Neka gorka hrana suptilnijeg je okusa, a u mnogim takvim namirnicama nalazimo i elemente slatkoće, ili kiselosti.

 

Nutricionisti smatraju da je zajedničko svojstvo gorke hrane njezina dobrobit za crijeva i probavu.

Gorka hrana potiče rad probavnog sustava, smanjuje apetit i oslobađa probavne sokove u gušterači. Stoga može biti korisno popiti neki gorki napitak prije jela ili dodati gorku hranu u svoj obrok ili u predjelo. 

 

 

Zbog čega tako puno ljudi ne voli gorku hranu?

"To nam je urođeno jer gorak okus najčešće signalizira da bi nešto moglo biti otrovno", pojasnila je Christina Esser, predavačica na njemačkom Sveučilištu za prevenciju i zdravstveni menadžment.

Brojne biljke proizvode gorke tvari upravo zato da bi se zaštitile od predatora.

No, na gorak okus možete se naviknuti. To objašnjava zašto neki ljudi ne uživaju u prvome gutljaju nezašećerene kave ili zbog čega mnoga djeca mrze prokulice.

 

Što čini gorku hranu tako zdravom?

 

Gorke tvari pospješuju rad probave, pojasnili su iz Njemačke organizacije za pomoć dijabetičarima. One pospješuju proizvodnju želučane kiseline i žuči, što olakšava probavu masne hrane.

Gorka hrana istodobno smanjuje osjećaj gladi i želju za slatkim, a to je prednost za osobe s dijabetesom, ili prekomjernom tjelesnom težinom, ali i za sve ostale.

Esser ističe da gorke tvari imaju protuupalni učinak i mogu smanjiti rizik od razvoja srčanih bolesti.

Želite li u prehranu unijeti više gorkih tvari, najbolje je da to činite korak po korak. Najprije možete kombinirati gorke i slatke komponente.

Salata puterica i gorki radič pomiješani s bobicama nara i slano-slatkim preljevom ukusan su početak, savjetuje Christina Esser.

 

Mogu li gorke tvari biti štetne?

 

U nekim slučajevima da. Savjetuje se oprez, primjerice, ako su tikvice, krastavac, ili bundeva gorkoga okusa, upozoravaju iz Njemačke organizacije za pomoć dijabetičarima.

Ovo povrće ne bi smjelo imati gorak okus, a ako se to ipak dogodi, znači da sadrže neželjene, toksične tvari. U tom biste slučaju takvo povrće trebali baciti.

Konzumirate li grejp ili pijete sok od grejpa imajte na umu da to voće može umanjiti ili pojačati djelovanje lijekova koje uzimate.

To se, primjerice odnosi na lijekove za sniženje kolesterola ili lijekove za liječenje kardiovaskularnih bolesti.

 

Jesu li za vas opcija i suplementi s gorkim tvarima?

 

Neki dodaci prehrani temelje se na ekstraktima biljaka koje sadrže gorke tvari.

Primjerice, možete nabaviti kapsule s ekstraktom artičoke. Stručnjakinja za prehranu Astrid Tombek kaže da biste se ipak trebali odlučiti za svježe povrće, umjesto za kapi, kapsule, ili tablete.

Povrće je jeftinije, ukusnije i bolje zbog ostalih zdravih sastojaka koje sadrži.

 

Još jedna stvar koju treba imati na umu - kod dodataka prehrani može doći do predoziranja.

Konzumirate li umjesto suplemenata prirodne gorke tvari iz povrća, začinskog bilja ili salata, to se neće dogoditi jer nam u nekom trenutku gorak okus postane preintenzivan. 

Gorak okus imaju brokula, prokulice, kupus, cvjetača, korijander, čaj i listovi maslačka, divlje šparoge, crna čokolada, kelj, rukola, raštika, radič, 'mišancija', jabučni ocat, zeleni čaj...

 

Je li gorka hrana bogata nutrijentima?

 

Gorko zeleno povrće poput rukole, kelja i brokule bogato je vitaminima, mineralima, antioksidansima i korisnim biljnim komponentama poput vitamina A,C i E kao i kalcija, kalija i magnezija.

U usporedbi sa špinatom, maslačak koji je gorkog okusa ima osam puta više antioksidansa, triput više vitamina A, pet puta više vitamina E i dvostruko više kalcija.


Utrka za zdravlje: Brođani trče, promet privremeno zatvoren
Događanja
Utrka za zdravlje: Brođani trče, promet privremeno zatvoren

SLAVONSKI BROD – Danas, subote 6. rujna 2025., Slavonski Brod diše...

06.09.2025. u 08:00

Drama u Kožari! Spašen radnik iz brusione – sve se odvijalo u dimu i plamenu
Događanja
Drama u Kožari! Spašen radnik iz brusione – sve se odvijalo u dimu i plamenu

REŠETARI – 3. rujna 2025. – Gusta zavjesa dima, zvuk sirena,...

05.09.2025. u 15:00

Raspored mobilnih blagajni za rujan: Gdje i kada možete platiti račune
Savjeti i trikovi
Raspored mobilnih blagajni za rujan: Gdje i kada možete platiti račune

SLAVONSKI BROD – Svi građani i građanke Slavonskog Broda moći će tijekom r...

05.09.2025. u 10:00

Kancerogene cipele u prodaji: Povlače se opasne natikače iz KiK-a
Radar
Kancerogene cipele u prodaji: Povlače se opasne natikače iz KiK-a

SLAVONSKI BROD / HRVATSKA – Državni inspektorat Republike Hrvatske izdao j...

05.09.2025. u 07:30

Slavonski Brod ulaže 52% proračuna u obrazovanje — rezultati učenika i dalje ispod prosjeka
Radar
Slavonski Brod ulaže 52% proračuna u obrazovanje — rezultati učenika i dalje ispod prosjeka

Dok se učenici pripremaju za povratak u školske klupe u ponedjeljak, 8. r...

04.09.2025. u 20:00

Porazna slika BPŽ: 12,23% djece nespremno za prvi razred — problem koji eskalira!
Škola
Porazna slika BPŽ: 12,23% djece nespremno za prvi razred — problem koji eskalira!

Brodsko-posavska županija suočava se s poražavajućom statistikom: sve veći broj...

04.09.2025. u 12:30

Nadstrešnice hvale, ali pitaju – što je s ostalim stajalištima?
Radar
Nadstrešnice hvale, ali pitaju – što je s ostalim stajalištima?

SLAVONSKI BROD – Nakon godina čekanja i brojnih pritužbi građana na nedost...

03.09.2025. u 10:00

Domaći proizvod rublja
101 brodska priča Zvonimira Toldija
Domaći proizvod rublja

U privredno zahuktalom Brodu na Savi u vremenu iza Prvog svjetskog rata, njegovo...

31.08.2025. u 20:00

U skloništu ih je 30, a domova nedovoljno – hoćeš li ti spasiti jednog?
Kućni ljubimci
U skloništu ih je 30, a domova nedovoljno – hoćeš li ti spasiti jednog?

Međunarodni dan pasa, koji se obilježava 26. kolovoza svake godine, idealna je p...

28.08.2025. u 10:00

Atletičari Nove Gradiške oduševili na utrci!
Događanja
Atletičari Nove Gradiške oduševili na utrci!

Atletski klub Nova Gradiška imao je vrlo uspješan natjecateljski v...

27.08.2025. u 20:00

Stiže katastarska izmjera – vlasnici, pripremite dokumente!
Događanja
Stiže katastarska izmjera – vlasnici, pripremite dokumente!

U četvrtak je u prostorijama mjesnog odbora u Brodskom Varošu održana je...

25.08.2025. u 15:00

Sultan i Mica
101 brodska priča Zvonimira Toldija
Sultan i Mica

Za normalno poslovanje kao i za svakodnevni život i poslovne potrebe, bogate bro...

24.08.2025. u 20:00

Privremena regulacija prometa u Ulici Nikole Zrinskog
Servisne informacije
Privremena regulacija prometa u Ulici Nikole Zrinskog

Zbog izvođenja radova na priključenju objekta na sustav odvodnje, u ponedjeljak,...

24.08.2025. u 16:00

Natječaji za pomoćnike u nastavi i komunikacijske posrednike u novogradiškim školama
Škola
Natječaji za pomoćnike u nastavi i komunikacijske posrednike u novogradiškim školama

Na području novogradiškog kraja otvoreni su natječaji za prijem pomoćnika...

23.08.2025. u 10:00

Velika pomoć za lovce i poljoprivrednike: Potpore za električne pastire i kontrolu predatora
Savjeti i trikovi
Velika pomoć za lovce i poljoprivrednike: Potpore za električne pastire i kontrolu predatora

Upravni odjel za gospodarstvo i poljoprivredu Brodsko-posavske županije raspisao...

22.08.2025. u 15:00

Posjetili smo Cici Nails, Studio S i Beatu – evo kako su se brodski saloni snašli usred zabrane TPO-a
Priče
Posjetili smo Cici Nails, Studio S i Beatu – evo kako su se brodski saloni snašli usred zabrane TPO-a

Industrija ljepote našla se na prekretnici nakon što je Europska u...

22.08.2025. u 12:30

;