Život

INTERVJU: Ženska verzija Gordona Ramsaya iz Slavonskog Broda

Slavonske empanade, uvrnuti muffini, masnica s orasima samo su neki od recepata koje možete pronaći na njezinom blogu Foodgasm

Autor: 035portal Datum objave: 26.02.2018. u 07:59


Za sebe kaže da je ženska verzija Gordona Ramsaya po frizuri i vokabularu, a spaja naizgled nespojivo. Slavonske empanade, uvrnuti muffini, masnica s orasima samo su neki od recepata koje možete pronaći na njezinom blogu Foodgasm - ona je Ena Kokanović iz Slavonskoga Broda, magistra medijske kulture koja je svoju ljubav pronašla u kuhanju, piše osječki portal Post.hr.

Kako i kada je počela tvoja gastro avantura?

Pa rekla bih da je počela onog trenutka kada sam s devet godina išla skuhati juhu svojim roditeljima. Dodala sam vodu, vegetu i ulje jer sam se sjetila da mamina juha uvijek ima one kružiće masnoće. Šalu na stranu, moj blog postoji evo godinu i pol. Htjela sam se okušati u video snimanju i imati vlastitu online kuharicu pa sam odlučila probati gastro blogosferu. Odličan je osjećaj biti dio jedne zajednice, osobito ovako ukusne.

Praviš sve, od "konkretnih" domaćih jela do slastica i poslastica iz drugih krajeva svijeta. Što najviše voliš praviti, u čemu najviše uživaš?

Najviše uživam praviti slastice, osobito cheesecake i pite. U stanju sam provesti nekoliko sati u kuhinji pripremajući cimet rolice samo zato što mi se jedu u tom trenutku. 

A koje ti je najdraže jelo?

Tu sam poprilično jednostavna - pečena janjetina i svježe pečeni kruh!

Slavonske empanade, štrukle koje to nisu, veganski sladoled, masnica s orasima... Vrlo različiti recepti, a sve izgleda jako, jako fino. Odakle crpiš ideje, inspiracije i recepte za svoje kulinarske čarolije?

Svi moji recepti nastali su zato jer mi se ta kombinacija baš jela u tom trenutku. To su znale biti nespojive kombinacije kao što su slavonske empanade ili tradicionalni recepti koje možda ne znaju svi jer su karakteristični za područje gdje ja živim. Vizualiziram recept i mogu, isto tako, osjetiti kakvog će okusa biti, ako me razumijete. (smijeh)

Imaš li nekog chefa kao uzora i koliko su tvom zanimanju za kuhanje pridonijele sve popularnije kulinarske TV emisije?

Imam nekoliko chefova koje volim i od kojih sam doista mnogo toga naučila. Gordon Ramsay je jedan od njih. Neosporivi talent za kuhanje i biznis, a njegova vještina opisivanja određenog recepta probudi u vama sva osjetila i možete sve te okuse osjetiti i na vlastitoj paleti. Drugi chef kojeg volim je Stephen Lee, urbani farmer iz New Yorka. Spaja naizgled nespojive kombinacije i htjela bih i sama imati tu vještinu i takvu paletu. Obožavam azijsku kuhinju i volim proučavati recepte tog podneblja. U tom području najdraži chef mi je Masaharu Morimoto.

Što se tiče emisija, moram priznati da ne pratim naše kulinarske TV emisije. Nedostaje mi tu žara i ljubavi prema kuhanju. Moju ljubav prema kuhanju potaknuo je moj apetit.

Da možeš pitati bilo kojeg svjetskog kuhara jedno pitanje, tko bi to bio i što bi pitala?

To bi bio Masaharu Morimoto. Pitala bih ga da me nauči sve što zna. Kada bi rekao da hoće, onda bih imala još pitanja. (smijeh)

Što ti je bilo najteže naučiti napraviti u kuhinji; smotaš li sarmu jednom rukom, poširaš bez gledanja...?

Zlu ne trebalo, znala bih smotati sarmu jednom rukom. Iz perspektive bloga, najteže mi je bilo naučiti pisati recepte/normative. Sve sam radila odokativno, a sada obavezno kuham uz olovku i komad papira.

Kakvi su ti planovi za dalje, nalazi li se tvoj idealni posao u gastro svijetu ili?

Moj idealni posao apsolutno se nalazi u gastro svijetu. Voljela bih da moj blog raste kao i do sada. Najveće postignuće svakako bi bilo da to postane moj posao, ali treba još puno papati.

Eni želimo još mnogo finih recepata, a dok ne bude dobila vlastitu kulinarsku TV emisiju, možete ju pratiti na blogu, YouTube-u, Facebooku ili Instagramu.

FOTO: Foodgasm by Ena


Vinska čarolija u kazamatima: glazba, vino i mirisi ljeta!
Događanja
Vinska čarolija u kazamatima: glazba, vino i mirisi ljeta!

SLAVONSKI BROD – Jedan od najočekivanijih eno-gastro događaja ljeta vraća...

24.07.2025. u 20:00

Policija doslovno moli: Prestanite kupovati romobile djeci!
Radar
Policija doslovno moli: Prestanite kupovati romobile djeci!

Dolaskom lijepog vremena na prometnicama u nadležnosti rada Policijske uprave br...

24.07.2025. u 12:00

870 metara novih pješačkih staza
Radar
870 metara novih pješačkih staza

SLAVONSKI BROD – Grad Slavonski Brod nastavlja s ulaganjima u komunalnu in...

24.07.2025. u 10:00

Zahvaljujući svima vama – Dino ne mora birati između plišanaca i mamine sreće
Priče
Zahvaljujući svima vama – Dino ne mora birati između plišanaca i mamine sreće

Iz malog mjesta Podgajci Podravski stiže priča koja topi i najtvrđ...

23.07.2025. u 20:00

Zastrašujuće otkriće: Svaka godina ranije s mobitelom – veći rizik za suicidalne misli!
Savjeti i trikovi
Zastrašujuće otkriće: Svaka godina ranije s mobitelom – veći rizik za suicidalne misli!

U vremenu u kojem pametni telefoni postaju gotovo obavezni rekvizit svakog djete...

23.07.2025. u 18:00

Crni utorak u Malinu: Život ugašen u prometnoj nesreći
Koncerti
Crni utorak u Malinu: Život ugašen u prometnoj nesreći

Malino – Danas oko 12:42 sati, u Ulici Matije Gupca 65, u naselju Malino (...

22.07.2025. u 13:56

Tko su hrabri bajkeri koji osvajaju Kavkaz?
Priče
Tko su hrabri bajkeri koji osvajaju Kavkaz?

NOVA GRADIŠKA – Dvojica neustrašivih bajkera iz Nove Gradi&s...

22.07.2025. u 10:00

SM gradnja preuzima milijunski posao u Brodu – evo o čemu se radi
Radar
SM gradnja preuzima milijunski posao u Brodu – evo o čemu se radi

SLAVONSKI BROD – Na prostoru Dječjeg vrtića „Pčelica&l...

22.07.2025. u 08:00

Divlja deponija na +35 °C? U Brodu je to standard, ne iznimka
Radar
Divlja deponija na +35 °C? U Brodu je to standard, ne iznimka

SLAVONSKI BROD – Na adresu redakcije stigla je još jedna fotografij...

21.07.2025. u 18:00

Iz Nove Gradiške do neba iznad Europe – upoznaj pilota koji živi svoj dječački san!
Grad to su ljudi
Iz Nove Gradiške do neba iznad Europe – upoznaj pilota koji živi svoj dječački san!

U vremenu kada se većina radnih dana odvija pod svjetlom monitora i u sjeni ured...

21.07.2025. u 16:00

Paklene vrućine i oluje – dvostruki meteoalarm na snazi za Brodsko- posavsku!
Servisne informacije
Paklene vrućine i oluje – dvostruki meteoalarm na snazi za Brodsko- posavsku!

SLAVONSKI BROD – Nakon sunčanog i nesnosno vrućeg vikenda, Brođane na poče...

21.07.2025. u 12:00

Pogibeljna staza
101 brodska priča Zvonimira Toldija
Pogibeljna staza

Jedan bezimeni pješački put kroz park Klasiju godinama je bio danju najpr...

20.07.2025. u 20:00

Umirovljenici bez štednje, mladi bez stana, a Hrvatska sve bogatija – kako?
Radar
Umirovljenici bez štednje, mladi bez stana, a Hrvatska sve bogatija – kako?

Dok se svakodnevno u medijima i među građanima ponavlja narativ o inflaciji, ras...

20.07.2025. u 11:00

Ljeto bez milosti: Vatrogasci pod 60 °C, a vi i dalje palite travu?
Koncerti
Ljeto bez milosti: Vatrogasci pod 60 °C, a vi i dalje palite travu?

Početak ljeta donosi i početak nove, intenzivne protupožarne s...

19.07.2025. u 20:00

Tvrđava Brod postaje epicentar glazbe – pogledajte tko nas
Koncerti
Tvrđava Brod postaje epicentar glazbe – pogledajte tko nas

SLAVONSKI BROD – Kraj ljeta u Slavonskom Brodu već je tradicionalno rezerv...

19.07.2025. u 17:00

Nova prometna glavobolja u Brodu – evo gdje nećete moći proći
Servisne informacije
Nova prometna glavobolja u Brodu – evo gdje nećete moći proći

SLAVONSKI BROD – Zbog radova na otklanjanju uočenih nedostataka, dio Ulice...

19.07.2025. u 14:00

;