Život

Jozefina Birindžić: "S krofnicama samo nježno"

Razgovarali smo s najpopularnijom brodskom kuharicom i gastro blogericom

Autor: 035portal Datum objave: 20.02.2022. u 08:00


Simpatičnu i talentiranu Brođanku Jozefinu Birindžić imali smo priliku upoznati u prošlogodišnjoj sezoni RTL-ovog kulinarskog showa Tri, dva, jedan – kuhaj! na kraju kojega je izašla kao pobjednica. Kulinarstvo je oduvijek bila njezina velika strast pa je odlučila slijediti svoje snove- od nedavno piše recepte za RTL-ovu stranicu „Hrana fina by Jozefina“, a pokrenula je i vlastite kulinarske radionice.


 

- Na radionicama je uvijek živo, veselo i edukativno, a posebno me veseli što se većina polaznika vraća. Termini nisu fiksni jer se nastojim prilagoditi svim zainteresiranima. Trudim se obuhvatiti sva područja kulinarstva, ali i raditi ono što je aktualno za određeno doba godine. Nađe se za svakoga ponešto- od slavonske do dalmatinske kuhinje, ali i jela iz cijeloga svijeta. Ideje prikupljam od pratitelja te ih potom razrađujem i prilagođavam. Polaznici su uglavnom oni koji imaju nekakvo predznanje, ali bi ga htjeli proširiti i naučiti još više, no ima i početnika. Znaju mi doći i parovi i prijatelji, što je odlično jer vidim koliko su ljudi zainteresirani i za takvu vrstu druženja. Na kraju radionice uvijek imamo jednu lijepu večeru, tako da sve što napravimo i pojedemo. Nakon što se dobivene informacije slegnu i polaznici kod kuće isprobaju recepte naučene na radionicama, često mi se jave s povratnim informacijama i slikama- otkriva nam Birindžić.

 

Jozefina piše i objavljuje i na svojoj Facebook stranici Moj Gastro – Za one koji uživaju u hrani, na kojoj se može naći pregršt recepata za profesionalne i amaterske kuhare.


 

- Tu je zastupljeno baš sve- od predjela, glavnih jela, raznih vrsta tijesta, slastica, koktela, smoothija itd. No, uz osobni blog na Facebooku, imam i svoju Instagram stranicu na kojoj svakodnevno objavljujem sve ono što radim, bilo kod kuće ili na radionicama. Također, uz navedeno, RTL mi je dao tu čast da radim blog i za njihovu stranicu pod nazivom Hrana fina by Jozefina.

 

Na pitanje što bi nam preporučila za jedan cjelovit nedjeljni ručak u ovo pokladno vrijeme, odgovara:


 

- Vjerojatno bih krenula s brusketama sa sirnim namazom, zelenim pestom i pečenim grožđem u pećnici s malo maslinovog ulja, nakon kojih bi uslijedila domaća pileća juha s griz noklama. Za glavno jelo uvijek možete ispeći neki dobar komad mesa, u koji ćete nešto urolati, s krumpirima sa strane. Salata je, naravno, dobrodošla. Desert mogu biti kroštule ili fritule, a uz njih bi se lijepo sljubila i neka fina kremica s voćem ili zapečenim ananasom s kuglicom sladoleda. No, volite li više krofne, jedna od „tajni“ koje ovom prilikom moram podijeliti je napraviti mekano tijesto u koje ćete, tek nakon što se dobro izradilo, dodati masnoću. Tijesto se potom nekoliko puta premota, ostavi da naraste te se razvalja, no ne pretanko. S krofnicama samo nježno!

 

Svi zainteresirani za Jozefinine radionice zapratite njezine stranice na društvenim mrežama jer uskoro slijedi najava za nova druženja u ožujku.


Cintoraši
101 brodska priča Zvonimira Toldija
Cintoraši

  Da biste bili cintoraš, ne morate oltare lizati, redovito na ispo...

15.08.2025. u 20:00

Bio jednom jedan stan
Priče
Bio jednom jedan stan

Na sedamdesetoj stranici knjige po imenu “Freelander”, pisca či...

14.08.2025. u 20:00

Alimentacija kao oružje protiv bivšeg partnera? Država štiti neplatiše, a ne djecu
Radar
Alimentacija kao oružje protiv bivšeg partnera? Država štiti neplatiše, a ne djecu

U zemlji gdje se neplaćanje alimentacije očito isplati, novi Zakon o privremenom...

14.08.2025. u 17:30

Grad poziva na drugu prezentaciju o bespovratnim potporama
Savjeti i trikovi
Grad poziva na drugu prezentaciju o bespovratnim potporama

Nakon što je prva informativna prezentacija izazvala veliki interes građa...

14.08.2025. u 15:00

Crvena zona u Slavonskom Brodu – pelud ambrozije na opasnoj granici
Radar
Crvena zona u Slavonskom Brodu – pelud ambrozije na opasnoj granici

Pocrvenio je alergijski semafor Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske župan...

13.08.2025. u 16:30

Korčula: Brodski kamp pretvoren u sablasno mjesto
Zdravlje
Korčula: Brodski kamp pretvoren u sablasno mjesto

Dok gradska vlast u Slavonskom Brodu i dalje javno prepričava svoju verziju prič...

13.08.2025. u 11:20

Od sutra prometna ‘glavobolja’ u Brodu: ovo su detalji
Radar
Od sutra prometna ‘glavobolja’ u Brodu: ovo su detalji

Slavonski Brod – Od srijede, 13. kolovoza 2025. godine, stanovnici Slavons...

12.08.2025. u 20:30

Kako vidjeti Suze sv. Lovre? Meteorski pljusak dolazi ovog tjedna
Zabava
Kako vidjeti Suze sv. Lovre? Meteorski pljusak dolazi ovog tjedna

Zaljubljenike u noćno nebo i ove godine očekuje jedan od najspektakularnijih sve...

11.08.2025. u 20:00

Hoće li ovogodišnje Novogradiško glazbeno ljeto nadmašiti sva očekivanja?
Zabava
Hoće li ovogodišnje Novogradiško glazbeno ljeto nadmašiti sva očekivanja?

NOVA GRADIŠKA – Za nekoliko dana, točnije u četvrtak, 14. kolovoza,...

11.08.2025. u 16:00

Hoće li Thompson zapjevati i u Vukovaru?
Događanja
Hoće li Thompson zapjevati i u Vukovaru?

Nakon što je Marko Perković Thompson ovog ljeta okupio više od pol...

11.08.2025. u 08:00

U Mucvanju k'o u malom Beču
101 brodska priča Zvonimira Toldija
U Mucvanju k'o u malom Beču

  Netočna je tvrdnja brodskog kroničara Josipa Joze Koprivčevića da ulice...

10.08.2025. u 20:00

Učenici sada vježbaju na stroju vrijednom tisuće eura
Škola
Učenici sada vježbaju na stroju vrijednom tisuće eura

Industrijsko-obrtnička škola Slavonski Brod dobila je vrijedno pojačanje...

09.08.2025. u 14:00

Poloj dobio ´čistu peticu´
Servisne informacije
Poloj dobio ´čistu peticu´

Nakon posljednjih laboratorijskih analiza, koje su provedene 6. kolovoza 2025. g...

08.08.2025. u 19:54

Nalog za rušenje izdan još 2024. – gdje je zapelo? Kome odgovara status quo u Oriovcu?
Priče
Nalog za rušenje izdan još 2024. – gdje je zapelo? Kome odgovara status quo u Oriovcu?

ORIOVAC – Šest mjeseci nakon što je 035portal razotkrio afer...

08.08.2025. u 12:00

Ni noći više nisu svježe: Tropske temperature i nakon zalaska sunca
Radar
Ni noći više nisu svježe: Tropske temperature i nakon zalaska sunca

Iako je početak kolovoza tradicionalno rezerviran za visoke temperature, ono &sc...

08.08.2025. u 08:00

J*bote, kol’ko nas ima!
Radar
J*bote, kol’ko nas ima!

Dragi naši čitatelji, prijatelji, suradnici, kolege i susjedi, 035 porta...

07.08.2025. u 18:00

;