Život

Kako iskoristiti šunku i jaja nakon Uskrsa?

Autor: 035portal Datum objave: 11.04.2023. u 20:00


Svi smo naviknuli na tradicionalno uskrsno jelo, kuhanu šunka i jaja uz mladih luk pa se tu pronađe malo ribanog hrena, a u modernije vrijeme i francuske salate.



No, kada prođe Uskrs, gotovo uvijek ostane velika količina šunke i pogotovo jaja jer, osim pisanica, još se dodatno kuhaju jaja za sve obroke u danu, a svi su i dalje ukusni i, što bi rekao naš narod, ‘’grijeh je baciti’’. Lako je ‘’baciti’’ šunku u grah, pa nek se kuha i spasio si stvar. No ne možeš svaki dan kuhati grah, a šunke ipak ostaje. Od jela koja se jednom naprave sve se može iskoristiti i za neko drugo, pa tako i od šunke i jaja, a samo je potrebna mašta ili jednostavno znanje. A golemo kuharsko znanje imaju vodeći ljudi Udruge kuhara i slastičara grada Slatine, predsjednik Dražen Šafar i iskusni kuhar Zoran Putnković, oba višestruko državno i svjetski nagrađivani kuhari. Ovaj je dvojac i više nego iskusan, s jelima su prošli sve, kroz njihove kuhače prošlo je tisuće namirnica i recepata za sve vrste prigoda, pa tako i oni za neka ukusna jela od šunke ili kuhanih jaja, ili oboje, a ne treba im puno vremena za pripremu.



- Od šunke i jaja mogu se napraviti sve vrsta jela, od hladnog i toplog predjela preko glavnog jela i salata do deserta. Palačinke punjene šunkom i sirom također su jako ukusne, a ne zahtijevaju puno posla oko pripreme. Uvijek se može napraviti krumpir-salata s kuhanim jajima, ali vrlo je zanimljivo napraviti toplu salatu sa šunkom, jajima i tjesteninom. Vrlo ukusno jelo koje uglavnom vole sve generacije. Supruga i ja ništa ne bacamo, a posebno za blagdane, kada je puno jela. Za Uskrs doista ostane dosta šunke i mi se trudimo uvijek nešto drugo napraviti, kušati nove recepte, ali iskreno najbolji i najukusniji su oni već prepoznatljivi i provjereni - kaže kuhar Zoran Putniković.



- Topla salata sa šunkom zasitna je i može se konzumitari u svim obrocima, odnosno u svako doba dana, jedino navečer, kako ide noć, od šunke se budi žeđ, pa je malo nezgodno. Nadalje, mogu se napraviti rolice sa šunkom i jajima, razni namazi od šunke, ja ih pravim nekoliko i budu jako ukusni. Zatim tu je zapečena tjestenina sa šunkom, a kuhana jaja uvijek se mogu iskoristiti za punjenu mesnu štrucu ili okruglice od mesa punjene kuhanim jajima - kaže Putniković.



Dražen Šafar također naglašava da jelo nikad ne treba bacati, pa tako ni nakon Uskrsa.



- Mi kuhari posebno znamo koliko su hrana i svaki sastojak važni. I kada kuhamo bilo što, svaku namirnicu iskoristimo do kraja, ništa ne bacamo. Ja, na primjer, radim i umjetnine od voća i povrća i to se čak nakon izložbe i prikaza pojede, ovisno naravno o tome koliko dugo stoji. Što se tiče jela nakon Ukrsa, varijanti ima jako puno. Najviše s oba uskrsna sastojka, šunkom i jajima, od njih se mogu napraviti - mogu slobodno reći - čuda. Od jela koja su onako zanimljiva i česta u primjeni su krumpir punjen šunkom, jajima, vlascima i vrhnjem, zatim mogu se pripremiti kroketi od šunke, tortilje sa šunkom, a kao desert uvijek je moguće napraviti muffine sa šunkom. Dakle, sve vrsta jela, od predjela do deserta, ali treba pripaziti i držati se recepta te naravno što prije iskoristiti jaja i šunku jer znamo što se događa ako predugo stoje. Rekao bih da nije potrebno toliko puno znanja, nego više mašte i spretnosti u kuhanju, a evo nadam se da smo i mi ovim idejama nekome pomogli - zaključio je Šafar.



Ovi majstori kuhače dali su mnoge ideje, stoga, uhvatite se kuhače, pregaču na sebe i iskušajte svoje sposobnosti za štednjakom, jer najvažnije je da se ništa od jela ne smije baciti, sve se može iskoristiti.
 

Vladimir Grgurić

 

Topla salata

Sastojci

l       400 g tjestenine

l       200 g šunke

l       200 ml majoneze

l       100 ml milerama

l       3 jaja

l       6 kiselih krastavaca

l       ½ limuna sok

l       sol, papar



Priprema

Tjesteninu skuhajte prema uputama na pakiranju i ocijedite. Jaja skuhajte i ogulite. Šunku izrežite na kockice s jajima pa dodajte u tjesteninu. Dodajte sjeckani kiseli krastavac. Majonezu pomiješajte s limunovim sokom i mileramom. Prelijte preko tjestenine. Posolite, popaprite i pomiješajte pa ostavite u hladnjaku sat vremena.
 

Mafini

Sastojci

l       250 g glatkog brašna

l       vrećica praška za pecivo

l       100 g kuhane šunke

l       100 g sira poput goude

       ili ementalera

l       2 jaja

l       250 ml mlijeka

l       3 žlice ulja

l       sol



Priprema:

Napravite smjesu. Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Pomiješajte sve suhe sastojke u jednoj zdjeli i sve mokre u drugoj. Spojite ih, najbolje tako da ih izmiješate električnim mikserom, a možete i ručno pjenjačom. Dodajte sir i šunku. Sir naribajte, a šunku narežite na kockice i dodajte u smjesu za muffine. U limeni kalup za muffine stavite papirnate košarice i rasporedite smjesu po kalupima, neka budu puni 2/3. Pecite oko 20 minuta. Poslužiti ih možete tople ili hladne, fini su u obje varijante.
 

 

 

 

 

 

izvor: Glas Slavonije
 


Utrka za zdravlje: Brođani trče, promet privremeno zatvoren
Događanja
Utrka za zdravlje: Brođani trče, promet privremeno zatvoren

SLAVONSKI BROD – Danas, subote 6. rujna 2025., Slavonski Brod diše...

06.09.2025. u 08:00

Drama u Kožari! Spašen radnik iz brusione – sve se odvijalo u dimu i plamenu
Događanja
Drama u Kožari! Spašen radnik iz brusione – sve se odvijalo u dimu i plamenu

REŠETARI – 3. rujna 2025. – Gusta zavjesa dima, zvuk sirena,...

05.09.2025. u 15:00

Raspored mobilnih blagajni za rujan: Gdje i kada možete platiti račune
Savjeti i trikovi
Raspored mobilnih blagajni za rujan: Gdje i kada možete platiti račune

SLAVONSKI BROD – Svi građani i građanke Slavonskog Broda moći će tijekom r...

05.09.2025. u 10:00

Kancerogene cipele u prodaji: Povlače se opasne natikače iz KiK-a
Radar
Kancerogene cipele u prodaji: Povlače se opasne natikače iz KiK-a

SLAVONSKI BROD / HRVATSKA – Državni inspektorat Republike Hrvatske izdao j...

05.09.2025. u 07:30

Slavonski Brod ulaže 52% proračuna u obrazovanje — rezultati učenika i dalje ispod prosjeka
Radar
Slavonski Brod ulaže 52% proračuna u obrazovanje — rezultati učenika i dalje ispod prosjeka

Dok se učenici pripremaju za povratak u školske klupe u ponedjeljak, 8. r...

04.09.2025. u 20:00

Porazna slika BPŽ: 12,23% djece nespremno za prvi razred — problem koji eskalira!
Škola
Porazna slika BPŽ: 12,23% djece nespremno za prvi razred — problem koji eskalira!

Brodsko-posavska županija suočava se s poražavajućom statistikom: sve veći broj...

04.09.2025. u 12:30

Nadstrešnice hvale, ali pitaju – što je s ostalim stajalištima?
Radar
Nadstrešnice hvale, ali pitaju – što je s ostalim stajalištima?

SLAVONSKI BROD – Nakon godina čekanja i brojnih pritužbi građana na nedost...

03.09.2025. u 10:00

Domaći proizvod rublja
101 brodska priča Zvonimira Toldija
Domaći proizvod rublja

U privredno zahuktalom Brodu na Savi u vremenu iza Prvog svjetskog rata, njegovo...

31.08.2025. u 20:00

U skloništu ih je 30, a domova nedovoljno – hoćeš li ti spasiti jednog?
Kućni ljubimci
U skloništu ih je 30, a domova nedovoljno – hoćeš li ti spasiti jednog?

Međunarodni dan pasa, koji se obilježava 26. kolovoza svake godine, idealna je p...

28.08.2025. u 10:00

Atletičari Nove Gradiške oduševili na utrci!
Događanja
Atletičari Nove Gradiške oduševili na utrci!

Atletski klub Nova Gradiška imao je vrlo uspješan natjecateljski v...

27.08.2025. u 20:00

Stiže katastarska izmjera – vlasnici, pripremite dokumente!
Događanja
Stiže katastarska izmjera – vlasnici, pripremite dokumente!

U četvrtak je u prostorijama mjesnog odbora u Brodskom Varošu održana je...

25.08.2025. u 15:00

Sultan i Mica
101 brodska priča Zvonimira Toldija
Sultan i Mica

Za normalno poslovanje kao i za svakodnevni život i poslovne potrebe, bogate bro...

24.08.2025. u 20:00

Privremena regulacija prometa u Ulici Nikole Zrinskog
Servisne informacije
Privremena regulacija prometa u Ulici Nikole Zrinskog

Zbog izvođenja radova na priključenju objekta na sustav odvodnje, u ponedjeljak,...

24.08.2025. u 16:00

Natječaji za pomoćnike u nastavi i komunikacijske posrednike u novogradiškim školama
Škola
Natječaji za pomoćnike u nastavi i komunikacijske posrednike u novogradiškim školama

Na području novogradiškog kraja otvoreni su natječaji za prijem pomoćnika...

23.08.2025. u 10:00

Velika pomoć za lovce i poljoprivrednike: Potpore za električne pastire i kontrolu predatora
Savjeti i trikovi
Velika pomoć za lovce i poljoprivrednike: Potpore za električne pastire i kontrolu predatora

Upravni odjel za gospodarstvo i poljoprivredu Brodsko-posavske županije raspisao...

22.08.2025. u 15:00

Posjetili smo Cici Nails, Studio S i Beatu – evo kako su se brodski saloni snašli usred zabrane TPO-a
Priče
Posjetili smo Cici Nails, Studio S i Beatu – evo kako su se brodski saloni snašli usred zabrane TPO-a

Industrija ljepote našla se na prekretnici nakon što je Europska u...

22.08.2025. u 12:30

;