Život

Kako iskoristiti šunku i jaja nakon Uskrsa?

Autor: 035portal Datum objave: 11.04.2023. u 20:00


Svi smo naviknuli na tradicionalno uskrsno jelo, kuhanu šunka i jaja uz mladih luk pa se tu pronađe malo ribanog hrena, a u modernije vrijeme i francuske salate.



No, kada prođe Uskrs, gotovo uvijek ostane velika količina šunke i pogotovo jaja jer, osim pisanica, još se dodatno kuhaju jaja za sve obroke u danu, a svi su i dalje ukusni i, što bi rekao naš narod, ‘’grijeh je baciti’’. Lako je ‘’baciti’’ šunku u grah, pa nek se kuha i spasio si stvar. No ne možeš svaki dan kuhati grah, a šunke ipak ostaje. Od jela koja se jednom naprave sve se može iskoristiti i za neko drugo, pa tako i od šunke i jaja, a samo je potrebna mašta ili jednostavno znanje. A golemo kuharsko znanje imaju vodeći ljudi Udruge kuhara i slastičara grada Slatine, predsjednik Dražen Šafar i iskusni kuhar Zoran Putnković, oba višestruko državno i svjetski nagrađivani kuhari. Ovaj je dvojac i više nego iskusan, s jelima su prošli sve, kroz njihove kuhače prošlo je tisuće namirnica i recepata za sve vrste prigoda, pa tako i oni za neka ukusna jela od šunke ili kuhanih jaja, ili oboje, a ne treba im puno vremena za pripremu.



- Od šunke i jaja mogu se napraviti sve vrsta jela, od hladnog i toplog predjela preko glavnog jela i salata do deserta. Palačinke punjene šunkom i sirom također su jako ukusne, a ne zahtijevaju puno posla oko pripreme. Uvijek se može napraviti krumpir-salata s kuhanim jajima, ali vrlo je zanimljivo napraviti toplu salatu sa šunkom, jajima i tjesteninom. Vrlo ukusno jelo koje uglavnom vole sve generacije. Supruga i ja ništa ne bacamo, a posebno za blagdane, kada je puno jela. Za Uskrs doista ostane dosta šunke i mi se trudimo uvijek nešto drugo napraviti, kušati nove recepte, ali iskreno najbolji i najukusniji su oni već prepoznatljivi i provjereni - kaže kuhar Zoran Putniković.



- Topla salata sa šunkom zasitna je i može se konzumitari u svim obrocima, odnosno u svako doba dana, jedino navečer, kako ide noć, od šunke se budi žeđ, pa je malo nezgodno. Nadalje, mogu se napraviti rolice sa šunkom i jajima, razni namazi od šunke, ja ih pravim nekoliko i budu jako ukusni. Zatim tu je zapečena tjestenina sa šunkom, a kuhana jaja uvijek se mogu iskoristiti za punjenu mesnu štrucu ili okruglice od mesa punjene kuhanim jajima - kaže Putniković.



Dražen Šafar također naglašava da jelo nikad ne treba bacati, pa tako ni nakon Uskrsa.



- Mi kuhari posebno znamo koliko su hrana i svaki sastojak važni. I kada kuhamo bilo što, svaku namirnicu iskoristimo do kraja, ništa ne bacamo. Ja, na primjer, radim i umjetnine od voća i povrća i to se čak nakon izložbe i prikaza pojede, ovisno naravno o tome koliko dugo stoji. Što se tiče jela nakon Ukrsa, varijanti ima jako puno. Najviše s oba uskrsna sastojka, šunkom i jajima, od njih se mogu napraviti - mogu slobodno reći - čuda. Od jela koja su onako zanimljiva i česta u primjeni su krumpir punjen šunkom, jajima, vlascima i vrhnjem, zatim mogu se pripremiti kroketi od šunke, tortilje sa šunkom, a kao desert uvijek je moguće napraviti muffine sa šunkom. Dakle, sve vrsta jela, od predjela do deserta, ali treba pripaziti i držati se recepta te naravno što prije iskoristiti jaja i šunku jer znamo što se događa ako predugo stoje. Rekao bih da nije potrebno toliko puno znanja, nego više mašte i spretnosti u kuhanju, a evo nadam se da smo i mi ovim idejama nekome pomogli - zaključio je Šafar.



Ovi majstori kuhače dali su mnoge ideje, stoga, uhvatite se kuhače, pregaču na sebe i iskušajte svoje sposobnosti za štednjakom, jer najvažnije je da se ništa od jela ne smije baciti, sve se može iskoristiti.
 

Vladimir Grgurić

 

Topla salata

Sastojci

l       400 g tjestenine

l       200 g šunke

l       200 ml majoneze

l       100 ml milerama

l       3 jaja

l       6 kiselih krastavaca

l       ½ limuna sok

l       sol, papar



Priprema

Tjesteninu skuhajte prema uputama na pakiranju i ocijedite. Jaja skuhajte i ogulite. Šunku izrežite na kockice s jajima pa dodajte u tjesteninu. Dodajte sjeckani kiseli krastavac. Majonezu pomiješajte s limunovim sokom i mileramom. Prelijte preko tjestenine. Posolite, popaprite i pomiješajte pa ostavite u hladnjaku sat vremena.
 

Mafini

Sastojci

l       250 g glatkog brašna

l       vrećica praška za pecivo

l       100 g kuhane šunke

l       100 g sira poput goude

       ili ementalera

l       2 jaja

l       250 ml mlijeka

l       3 žlice ulja

l       sol



Priprema:

Napravite smjesu. Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Pomiješajte sve suhe sastojke u jednoj zdjeli i sve mokre u drugoj. Spojite ih, najbolje tako da ih izmiješate električnim mikserom, a možete i ručno pjenjačom. Dodajte sir i šunku. Sir naribajte, a šunku narežite na kockice i dodajte u smjesu za muffine. U limeni kalup za muffine stavite papirnate košarice i rasporedite smjesu po kalupima, neka budu puni 2/3. Pecite oko 20 minuta. Poslužiti ih možete tople ili hladne, fini su u obje varijante.
 

 

 

 

 

 

izvor: Glas Slavonije
 


Oživljen srednjovjekovni običaj – može li zvono stvarno rastjerati oblake?
Priče
Oživljen srednjovjekovni običaj – može li zvono stvarno rastjerati oblake?

VINKOVCI – Tamni, apokaliptični oblaci nadvili su se jučer nad istočni dio...

18.07.2025. u 20:00

Severina, Miroslav Ilić, Krankšvester – spoj nemogućeg na NG Ljetu
Događanja
Severina, Miroslav Ilić, Krankšvester – spoj nemogućeg na NG Ljetu

Nova Gradiška i ovoga ljeta potvrđuje status regionalnog središta...

18.07.2025. u 10:00

Proglašena prirodna nepogoda, prijave štete otvorene za pogođene građane i poljoprivrednike
Servisne informacije
Proglašena prirodna nepogoda, prijave štete otvorene za pogođene građane i poljoprivrednike

BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA / SLAVONSKI BROD – Zbog posljedica razornog oluj...

18.07.2025. u 08:00

Najuspješniji maturant u Hrvatskoj dolazi iz Slavonskog Broda- upoznajte Bornu!
Škola
Najuspješniji maturant u Hrvatskoj dolazi iz Slavonskog Broda- upoznajte Bornu!

SLAVONSKI BROD – Dok većina maturanata s nestrpljenjem i dozom nervoze otv...

17.07.2025. u 18:55

Od fermentirane maline do Elle Beauty Awards: Brođanka Lana Vitas osvojila kozmetički svijet s brendom Maleena
Grad to su ljudi
Od fermentirane maline do Elle Beauty Awards: Brođanka Lana Vitas osvojila kozmetički svijet s brendom Maleena

U doba kada se kozmetika sve više mjeri marketinškim trikovima, a...

17.07.2025. u 12:00

Ušli u kružni tok preko pločnika: Scena kao iz videoigre u Slavonskom Brodu!
Radar
Ušli u kružni tok preko pločnika: Scena kao iz videoigre u Slavonskom Brodu!

Slavonski Brod, 16. srpnja 2025. – Još jedna scen...

16.07.2025. u 15:00

Je li ovo lice gradske stanogradnje? Stiropor gori, inspekcije šute
Radar
Je li ovo lice gradske stanogradnje? Stiropor gori, inspekcije šute

Slavonski Brod, 16. srpnja 2025. – Dok s bosanske strane Save još t...

16.07.2025. u 13:27

Brođani u strahu: Escherichia coli u vodi iz slavine?!
Radar
Brođani u strahu: Escherichia coli u vodi iz slavine?!

SLAVONSKI BROD – Unatoč dezinformacijama koje su se posljednjih dana pro&s...

16.07.2025. u 11:53

Rijetka prilika: Grad prodaje garaže! Evo kako se prijaviti
Radar
Rijetka prilika: Grad prodaje garaže! Evo kako se prijaviti

SLAVONSKI BROD – Grad Slavonski Brod poziva sve...

15.07.2025. u 16:00

Cvitković kaže da udišemo benzen, Tekić traži hitnu sjednicu, Grad glumi da se ništa ne događa
Radar
Cvitković kaže da udišemo benzen, Tekić traži hitnu sjednicu, Grad glumi da se ništa ne događa

SLAVONSKI BROD – Brođani su se još jednom probudili uz zrak koji ne...

15.07.2025. u 14:00

Dino (11) prodaje plišance kako bi spasio majci život – evo gdje ga možete podržati!
Priče
Dino (11) prodaje plišance kako bi spasio majci život – evo gdje ga možete podržati!

VILJEVO – U svijetu odraslih, često prepunom ravnodušnosti, ponekad...

15.07.2025. u 12:00

Gori preko, ali smrdi ovdje: Marušić od Plenkovića traži hitno rješenje!
Radar
Gori preko, ali smrdi ovdje: Marušić od Plenkovića traži hitno rješenje!

  SLAVONSKI BROD – Već dvanaesti dan tinja požar na odlagališ...

14.07.2025. u 19:22

Lešine štakora u centru Broda već tjedan dana – zar čekamo epidemiju?!
Radar
Lešine štakora u centru Broda već tjedan dana – zar čekamo epidemiju?!

SLAVONSKI BROD – Nevrijeme koje je 8. srpnja pogodilo Slavonski Brod odavn...

14.07.2025. u 12:00

Da sve snage u jedno se slože!
101 brodska priča Zvonimira Toldija
Da sve snage u jedno se slože!

Proslava 1000 godina od utemeljenja Hrvatskog Kraljevstva 1925. godine u Brodu n...

13.07.2025. u 20:00

Od utorka nove cijene goriva
Servisne informacije
Od utorka nove cijene goriva

ZAGREB – Dobre vijesti za vozače! Od utorka, 16. srpnja, na benzinskim pos...

13.07.2025. u 17:00

Bolesnici bijesni: Kako je moguće da nam šest puta u godinu dana nestane isti lijek?
Zdravlje
Bolesnici bijesni: Kako je moguće da nam šest puta u godinu dana nestane isti lijek?

ZAGREB – Hrvatsko tržište ponovno se suočava s nestašicom je...

13.07.2025. u 14:00

;