insurpad

Brzo i digitalno

Unesi registraciju i usporedi ponude osiguranja

Život

Kako iskoristiti šunku i jaja nakon Uskrsa?

Autor: 035portal Datum objave: 11.04.2023. u 20:00


Svi smo naviknuli na tradicionalno uskrsno jelo, kuhanu šunka i jaja uz mladih luk pa se tu pronađe malo ribanog hrena, a u modernije vrijeme i francuske salate.



No, kada prođe Uskrs, gotovo uvijek ostane velika količina šunke i pogotovo jaja jer, osim pisanica, još se dodatno kuhaju jaja za sve obroke u danu, a svi su i dalje ukusni i, što bi rekao naš narod, ‘’grijeh je baciti’’. Lako je ‘’baciti’’ šunku u grah, pa nek se kuha i spasio si stvar. No ne možeš svaki dan kuhati grah, a šunke ipak ostaje. Od jela koja se jednom naprave sve se može iskoristiti i za neko drugo, pa tako i od šunke i jaja, a samo je potrebna mašta ili jednostavno znanje. A golemo kuharsko znanje imaju vodeći ljudi Udruge kuhara i slastičara grada Slatine, predsjednik Dražen Šafar i iskusni kuhar Zoran Putnković, oba višestruko državno i svjetski nagrađivani kuhari. Ovaj je dvojac i više nego iskusan, s jelima su prošli sve, kroz njihove kuhače prošlo je tisuće namirnica i recepata za sve vrste prigoda, pa tako i oni za neka ukusna jela od šunke ili kuhanih jaja, ili oboje, a ne treba im puno vremena za pripremu.



- Od šunke i jaja mogu se napraviti sve vrsta jela, od hladnog i toplog predjela preko glavnog jela i salata do deserta. Palačinke punjene šunkom i sirom također su jako ukusne, a ne zahtijevaju puno posla oko pripreme. Uvijek se može napraviti krumpir-salata s kuhanim jajima, ali vrlo je zanimljivo napraviti toplu salatu sa šunkom, jajima i tjesteninom. Vrlo ukusno jelo koje uglavnom vole sve generacije. Supruga i ja ništa ne bacamo, a posebno za blagdane, kada je puno jela. Za Uskrs doista ostane dosta šunke i mi se trudimo uvijek nešto drugo napraviti, kušati nove recepte, ali iskreno najbolji i najukusniji su oni već prepoznatljivi i provjereni - kaže kuhar Zoran Putniković.



- Topla salata sa šunkom zasitna je i može se konzumitari u svim obrocima, odnosno u svako doba dana, jedino navečer, kako ide noć, od šunke se budi žeđ, pa je malo nezgodno. Nadalje, mogu se napraviti rolice sa šunkom i jajima, razni namazi od šunke, ja ih pravim nekoliko i budu jako ukusni. Zatim tu je zapečena tjestenina sa šunkom, a kuhana jaja uvijek se mogu iskoristiti za punjenu mesnu štrucu ili okruglice od mesa punjene kuhanim jajima - kaže Putniković.



Dražen Šafar također naglašava da jelo nikad ne treba bacati, pa tako ni nakon Uskrsa.



- Mi kuhari posebno znamo koliko su hrana i svaki sastojak važni. I kada kuhamo bilo što, svaku namirnicu iskoristimo do kraja, ništa ne bacamo. Ja, na primjer, radim i umjetnine od voća i povrća i to se čak nakon izložbe i prikaza pojede, ovisno naravno o tome koliko dugo stoji. Što se tiče jela nakon Ukrsa, varijanti ima jako puno. Najviše s oba uskrsna sastojka, šunkom i jajima, od njih se mogu napraviti - mogu slobodno reći - čuda. Od jela koja su onako zanimljiva i česta u primjeni su krumpir punjen šunkom, jajima, vlascima i vrhnjem, zatim mogu se pripremiti kroketi od šunke, tortilje sa šunkom, a kao desert uvijek je moguće napraviti muffine sa šunkom. Dakle, sve vrsta jela, od predjela do deserta, ali treba pripaziti i držati se recepta te naravno što prije iskoristiti jaja i šunku jer znamo što se događa ako predugo stoje. Rekao bih da nije potrebno toliko puno znanja, nego više mašte i spretnosti u kuhanju, a evo nadam se da smo i mi ovim idejama nekome pomogli - zaključio je Šafar.



Ovi majstori kuhače dali su mnoge ideje, stoga, uhvatite se kuhače, pregaču na sebe i iskušajte svoje sposobnosti za štednjakom, jer najvažnije je da se ništa od jela ne smije baciti, sve se može iskoristiti.
 

Vladimir Grgurić

 

Topla salata

Sastojci

l       400 g tjestenine

l       200 g šunke

l       200 ml majoneze

l       100 ml milerama

l       3 jaja

l       6 kiselih krastavaca

l       ½ limuna sok

l       sol, papar



Priprema

Tjesteninu skuhajte prema uputama na pakiranju i ocijedite. Jaja skuhajte i ogulite. Šunku izrežite na kockice s jajima pa dodajte u tjesteninu. Dodajte sjeckani kiseli krastavac. Majonezu pomiješajte s limunovim sokom i mileramom. Prelijte preko tjestenine. Posolite, popaprite i pomiješajte pa ostavite u hladnjaku sat vremena.
 

Mafini

Sastojci

l       250 g glatkog brašna

l       vrećica praška za pecivo

l       100 g kuhane šunke

l       100 g sira poput goude

       ili ementalera

l       2 jaja

l       250 ml mlijeka

l       3 žlice ulja

l       sol



Priprema:

Napravite smjesu. Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Pomiješajte sve suhe sastojke u jednoj zdjeli i sve mokre u drugoj. Spojite ih, najbolje tako da ih izmiješate električnim mikserom, a možete i ručno pjenjačom. Dodajte sir i šunku. Sir naribajte, a šunku narežite na kockice i dodajte u smjesu za muffine. U limeni kalup za muffine stavite papirnate košarice i rasporedite smjesu po kalupima, neka budu puni 2/3. Pecite oko 20 minuta. Poslužiti ih možete tople ili hladne, fini su u obje varijante.
 

 

 

 

 

 

izvor: Glas Slavonije
 


Grad opet širi parkirališne zone – kad će stati?!
Servisne informacije
Grad opet širi parkirališne zone – kad će stati?!

Slavonski Brod ponovno postaje grad oznaka, crta i novih parkirališnih zo...

21.10.2025. u 20:00

Invazija smrdljivih martina: Azijski kukci preuzeli Hrvatsku
Priče
Invazija smrdljivih martina: Azijski kukci preuzeli Hrvatsku

Posljednjih dana mnogi stanovnici Slavonije, kao i ostatka Hrvatske, vode istu b...

21.10.2025. u 17:30

Brodsko-posavska ide prema energetskoj neovisnosti – počinje gradnja solarne elektrane!
Radar
Brodsko-posavska ide prema energetskoj neovisnosti – počinje gradnja solarne elektrane!

GORNJA VRBA – Ministarstvo zaštite okoliša i z...

21.10.2025. u 15:00

Vozači romobila i bicikala pod povećalom – pogledajte gdje policija danas kontrolira!
Servisne informacije
Vozači romobila i bicikala pod povećalom – pogledajte gdje policija danas kontrolira!

SLAVONSKI BROD – Danas, povodom 6. Nacionalnog dana sigurnos...

21.10.2025. u 10:00

Počeli radovi u Naselju kralja Tomislava – građani bijesni zbog novih crta
Radar
Počeli radovi u Naselju kralja Tomislava – građani bijesni zbog novih crta

SLAVONSKI BROD – Prije svega pola sata u Naselju kralja Tomislava započeli...

21.10.2025. u 07:30

Iz Ruščice do polica SPAR-a: kako su Ana Tereza i Mario Želinski osvojili Hrvatsku!
Gastro
Iz Ruščice do polica SPAR-a: kako su Ana Tereza i Mario Želinski osvojili Hrvatsku!

Iz Ruščice stiže priča koja spaja ljubav, upornost, tradiciju i poduzetni...

20.10.2025. u 15:00

Sunce se povlači, oblaci preuzimaju- jesen napokon pokazuje svoje pravo lice!
Servisne informacije
Sunce se povlači, oblaci preuzimaju- jesen napokon pokazuje svoje pravo lice!

Brodsko-posavska županija ulazi u tjedan promjenjivog vremena koji će, prema sve...

20.10.2025. u 07:30

Gostovala i kapela bečkog dvorskog kazališta
101 brodska priča Zvonimira Toldija
Gostovala i kapela bečkog dvorskog kazališta

Prvo, evo lagane brodske šale koja se događa u ugodnoj ljetnoj baš...

19.10.2025. u 20:00

Mirisi domaćih likera i pekmeza preplavili Cernik – ovako izgleda pravi jesenski raj
Događanja
Mirisi domaćih likera i pekmeza preplavili Cernik – ovako izgleda pravi jesenski raj

U dvorištu Hrvatskog doma u Cerniku, pod otvorenim šatorom, ovog j...

19.10.2025. u 12:00

Vozači na A3  bijesni: Zašto plaćamo isto kad ne vozimo normalno?
Radar
Vozači na A3 bijesni: Zašto plaćamo isto kad ne vozimo normalno?

Radovi na autocestama, koji u Hrvatskoj svake jeseni uzmu maha nakon turističke...

19.10.2025. u 08:00

Ako imate ove njoke – bacite ih odmah!
Savjeti i trikovi
Ako imate ove njoke – bacite ih odmah!

Poznata hrvatska prehrambena tvrtka Ledo izdala je hitno upozorenje potro&scaron...

17.10.2025. u 17:30

VIDEO KOJI ĆE VAS OSTAVITI BEZ RIJEČI: Muškarac urinirao po Tuđmanovom kipu
Radar
VIDEO KOJI ĆE VAS OSTAVITI BEZ RIJEČI: Muškarac urinirao po Tuđmanovom kipu

SLAVONSKI BROD – Na redakcijsku adresu 035portala stigao je videozapis koj...

17.10.2025. u 15:45

Kad mališani postanu policajci- edukacija koja je raznježila cijeli Sibinj
Priče
Kad mališani postanu policajci- edukacija koja je raznježila cijeli Sibinj

Policijske službenice Policijske uprave brodsko-posavske (Ured načelnika i Posta...

17.10.2025. u 10:00

Brođani ogorčeni novim parkirnim linijama: Kroz gepek izlazimo iz auta!
Servisne informacije
Brođani ogorčeni novim parkirnim linijama: Kroz gepek izlazimo iz auta!

SLAVONSKI BROD – Iako su društvene mreže posljednjih dana prepune n...

17.10.2025. u 07:30

Pivo Fest sutra otvara vrata – ulaz slobodan, dobra atmosfera zagarantirana
Događanja
Pivo Fest sutra otvara vrata – ulaz slobodan, dobra atmosfera zagarantirana

Nakon tri uspješna i odlično posjećena izdanja, slavonskobr...

16.10.2025. u 10:00

U četiri sata – 41 prekršaj! Policija pojačava kontrole na cestama!
Radar
U četiri sata – 41 prekršaj! Policija pojačava kontrole na cestama!

Policijski službenici Postaje prometne policije Slavonski Brod, su 14. listopada...

16.10.2025. u 07:30

;