TasteAtlas, globalni digitalni vodič za lokalnu hranu, nedavno je objavio listu deset najgorih ocijenjenih jela u Hrvatskoj. Na listi se nalazi devet jela i jedno piće. Među njima su neka slatka i neka slana jela, kao i jedno alkoholno piće. Na vrhu ljestvice najgorih jela nalazi se švargl, jelo koje je mnogim Slavoncima dragocjeno. Odmah iza njega je tradicionalno slavonsko jelo - kruh, mast i paprika.
Pogledajte kompletnu listu najgorih hrvatskih jela sastavljenu prema ocjenama korisnika TasteAtlasa:
Švargl
Švargl je vrsta tlačenice napravljene od svinjske glave, srca, jezika, kože i obraza. Meso se skuha, nareže i začini raznovrsnim začinima kao što su sol, crni papar, slatka ili ljuta paprika te češnjak. Nakon toga se smjesa puni u svinjski želudac ili crijevo te kuha i preša.
Kruh, mast i paprika
Ovo je hrvatski specijalitet koji je bio popularan tijekom ratnih devedesetih, ali ponovno dobiva pozornost na božićnim sajmovima. Sastoji se od deblje kriške kruha premazane slojem svinjske masti te posipane solju i mljevenom crvenom paprikom.
Stonska torta
Ova torta sastoji se od makarula, tjestenine slične penne, složene s mljevenim bademima ili orasima, ribanom čokoladom, cimetom i limunovom koricom, te prelivena mješavinom maslaca i jaja.
Istarska supa
Unatoč nazivu, ovo jelo malo podsjeća na tradicionalnu supu. Priprema se u glinenom vrču zvanom bukaleta, kombinirajući začine, maslinovo ulje, zagrijano crno vino te se poslužuje s grilanim kriškama kruha.
Krvavice
Ove kobasice se proizvode u cijeloj Hrvatskoj od svinjske krvi, kože, iznutrica, riže i različitih vrsta brašna. Uglavnom se konzumiraju tijekom zime.
Neretvanski brudet
Ovo jelo karakteristično za neretvanski kraj sadrži jegulje, žabe te morske plodove, pirjane s maslinovim uljem, lukom, češnjakom, rajčicom, vinom i octom.
Imotska torta
Tart iz Imotskog sastoji se od prhkog tijesta, nadjeva od badema i raznih začina te alkohola poput prošeka ili bijelog vina.
Gemišt
Hrvatsko piće napravljeno od bijelog vina i gazirane mineralne vode, popularno tijekom ljeta.
Granatir
Jelo koje se sastoji od tjestenine, luka, krumpira i mljevene paprike, često povezivano s seljačkom kuhinjom, posebice u Slavoniji.
Mandulat
Tradicionalna slastica iz Dalmacije koja se pravi od meda i badema, često konzumirana kao desert ili međuobrok.
Kad bi se pobrojile sve nekadašnje brodske savske plaže i kupališt...
01.06.2025. u 20:00
SLAVONSKI BROD / NOVA GRADIŠKA – Dok je kalendarsko ljeto jo&scaron...
31.05.2025. u 20:00
SLAVONSKI BROD – Svi koji vole zborsko pjevanje i žele biti dio glazbenog...
31.05.2025. u 08:00
Kao iz najromantičnije priče, gdje suđeni dojaši na konju, tako je započe...
30.05.2025. u 20:00
U poslijepodnevnim satima, nebo iznad Slavonskog Broda i Nove Gradiške na...
30.05.2025. u 14:00
Republika Hrvatska danas obilježava Dan državnosti, jedan od najvažnijih datuma...
30.05.2025. u 08:00
SLAVONSKI BROD – Peti po redu larvicidni tretman na području Slavonskog Br...
29.05.2025. u 16:00
SLAVONSKI BROD – Novo prometno rješenje u središtu grada, kr...
29.05.2025. u 12:00
Hrvatski pacijenti ponovno se suočavaju s nestašicom lijekova. Ovoga puta...
28.05.2025. u 18:00
SLAVONSKI ŠAMAC – Jučer je Osnovna škola „Josip Kozara...
28.05.2025. u 10:00
Na gradilištu u Borovskoj ulici u Slavonskom Brodu ovih se dana čuje žamo...
26.05.2025. u 20:00
Od 6. lipnja građani Hrvatske koji su na svojim obiteljskim ku...
26.05.2025. u 18:00
Za one koji još ne znaju, „Emankovac“ je neslužbeno,...
25.05.2025. u 20:00
Policijska škola "Josip Jović" provodi školovanje za zanimanje pol...
25.05.2025. u 11:00
U svijetu u kojem je “druženje” sve češće sinonim za razmjenu...
24.05.2025. u 14:00
SLAVONSKI BROD – Od jeseni 2025. godine Slavonski Brod p...
24.05.2025. u 11:00