TasteAtlas, globalni digitalni vodič za lokalnu hranu, nedavno je objavio listu deset najgorih ocijenjenih jela u Hrvatskoj. Na listi se nalazi devet jela i jedno piće. Među njima su neka slatka i neka slana jela, kao i jedno alkoholno piće. Na vrhu ljestvice najgorih jela nalazi se švargl, jelo koje je mnogim Slavoncima dragocjeno. Odmah iza njega je tradicionalno slavonsko jelo - kruh, mast i paprika.
Pogledajte kompletnu listu najgorih hrvatskih jela sastavljenu prema ocjenama korisnika TasteAtlasa:
Švargl
Švargl je vrsta tlačenice napravljene od svinjske glave, srca, jezika, kože i obraza. Meso se skuha, nareže i začini raznovrsnim začinima kao što su sol, crni papar, slatka ili ljuta paprika te češnjak. Nakon toga se smjesa puni u svinjski želudac ili crijevo te kuha i preša.
Kruh, mast i paprika
Ovo je hrvatski specijalitet koji je bio popularan tijekom ratnih devedesetih, ali ponovno dobiva pozornost na božićnim sajmovima. Sastoji se od deblje kriške kruha premazane slojem svinjske masti te posipane solju i mljevenom crvenom paprikom.
Stonska torta
Ova torta sastoji se od makarula, tjestenine slične penne, složene s mljevenim bademima ili orasima, ribanom čokoladom, cimetom i limunovom koricom, te prelivena mješavinom maslaca i jaja.
Istarska supa
Unatoč nazivu, ovo jelo malo podsjeća na tradicionalnu supu. Priprema se u glinenom vrču zvanom bukaleta, kombinirajući začine, maslinovo ulje, zagrijano crno vino te se poslužuje s grilanim kriškama kruha.
Krvavice
Ove kobasice se proizvode u cijeloj Hrvatskoj od svinjske krvi, kože, iznutrica, riže i različitih vrsta brašna. Uglavnom se konzumiraju tijekom zime.
Neretvanski brudet
Ovo jelo karakteristično za neretvanski kraj sadrži jegulje, žabe te morske plodove, pirjane s maslinovim uljem, lukom, češnjakom, rajčicom, vinom i octom.
Imotska torta
Tart iz Imotskog sastoji se od prhkog tijesta, nadjeva od badema i raznih začina te alkohola poput prošeka ili bijelog vina.
Gemišt
Hrvatsko piće napravljeno od bijelog vina i gazirane mineralne vode, popularno tijekom ljeta.
Granatir
Jelo koje se sastoji od tjestenine, luka, krumpira i mljevene paprike, često povezivano s seljačkom kuhinjom, posebice u Slavoniji.
Mandulat
Tradicionalna slastica iz Dalmacije koja se pravi od meda i badema, često konzumirana kao desert ili međuobrok.
SLAVONSKI BROD – Danas, subote 6. rujna 2025., Slavonski Brod diše...
06.09.2025. u 08:00
REŠETARI – 3. rujna 2025. – Gusta zavjesa dima, zvuk sirena,...
05.09.2025. u 15:00
SLAVONSKI BROD – Svi građani i građanke Slavonskog Broda moći će tijekom r...
05.09.2025. u 10:00
SLAVONSKI BROD / HRVATSKA – Državni inspektorat Republike Hrvatske izdao j...
05.09.2025. u 07:30
Dok se učenici pripremaju za povratak u školske klupe u ponedjeljak, 8. r...
04.09.2025. u 20:00
Brodsko-posavska županija suočava se s poražavajućom statistikom: sve veći broj...
04.09.2025. u 12:30
SLAVONSKI BROD – Nakon godina čekanja i brojnih pritužbi građana na nedost...
03.09.2025. u 10:00
U privredno zahuktalom Brodu na Savi u vremenu iza Prvog svjetskog rata, njegovo...
31.08.2025. u 20:00
Međunarodni dan pasa, koji se obilježava 26. kolovoza svake godine, idealna je p...
28.08.2025. u 10:00
Atletski klub Nova Gradiška imao je vrlo uspješan natjecateljski v...
27.08.2025. u 20:00
U četvrtak je u prostorijama mjesnog odbora u Brodskom Varošu održana je...
25.08.2025. u 15:00
Za normalno poslovanje kao i za svakodnevni život i poslovne potrebe, bogate bro...
24.08.2025. u 20:00
Zbog izvođenja radova na priključenju objekta na sustav odvodnje, u ponedjeljak,...
24.08.2025. u 16:00
Na području novogradiškog kraja otvoreni su natječaji za prijem pomoćnika...
23.08.2025. u 10:00
Upravni odjel za gospodarstvo i poljoprivredu Brodsko-posavske županije raspisao...
22.08.2025. u 15:00
Industrija ljepote našla se na prekretnici nakon što je Europska u...
22.08.2025. u 12:30